کاردانی فنی دیسپچری پرواز
رشته کاردانی فنی دیسپچری پرواز یکی از رشته های گروه صنعت دانشگاه علمی و کاربردی است. رشته کاردانی فنی دیسپچری پرواز در ادامه به طور مختصر معرفی شده است.
برخاستن هواپیما از روی باند به همان آسانی که میبینید نیست. افراد زیادی در دنیای مسافرت های هوایی فعالیت می کنند تا این صنعت حساس و پیچیده بتواند به درستی خدمات ارائه کند. با تمام حساسیت ها و پیچیدگی های بخش های مختلف صنعت هوایی، فعالیت این واحد ها از چشم مسافران پوشیده مانده و به درستی معرفی نمی شود. یکی از این بخش ها واحد دیسپچ است که اگر چه واژه ملموس و آشنایی برای خیلی ها نیست، اما در صنعت حمل و نقل هوایی واژه ای ملموس و البته با حساست های ویژه است زیرا بدون استفاده از دانش متخصصان مدیریت پرواز یا همان دیسپچرهای پرواز، خلبان قادر به انجام پرواز ایمن و مطلوب نخواد بود
اگرچه به هیچ عنوان نمیتوان در چند جمله تعریفی از کار دیسپچ ارائه داد اما شاید بتوان گفت که دیسپچ به مراحل اعزام یک پرواز گفته می شود که با رعایت دقیق مقررات و قوانین ایمنی، موازین حقوقی هواپیمایی کشوری و قوانین عملیاتی پروازی همراه باشد با وجود تمام فعالیت هایی که برای این واحد تعریف شده اما شاید واقعا دو ساعت کار در واحد دیسپچ شبیه هم نباشد زیرا که بیشتر کار در این واحد به مسائل غیر قابل پیش بینی بستگی دارد. واحد دیسپچ تمام اطلاعاتی که لازم است تا یک هواپیما از روی زمین بلند شود، جمع آوری کرده و تفکیک می کند، در واقع همه ی اطلاعاتی را که هر خلبان برای انجام پرواز نیاز دارد دیسپچر پرواز در اختیارش قرار می دهد. با این حال این واحد تمام مراحل پروازی را لحظه به لحظه از زمانی که یه هواپیما از روی زمین بلند شود و در مقصد بر روی زمین بنشیند دنبال می کند.
در حین پرواز هم پس از اینکه هواپیما به ارتفاع خاصی رسید و پس از تماس خلبان با دیسپچ و اعلام وضعیت پرواز و اطلاع از هوای مقصد، دیسپچر همچنان آن پرواز را تا رسیدن به مقصد و انجام پرواز ایمن پیگیری کرده و وضعیت هواپیما را تا پارک کامل دنبال می کند. در واقع از قبل تا بعد از پرواز همه عملیات پروازی بر اساس ضوابط قانونی و مندرج در کتاب هواپیمایی کشوری و همچنین کتاب Operation Manual شرکت مربوطه رصد می شود.
دانشجویان دوره کاردانی فنی دیسپچری پرواز با عملکرد هواپیما، ناوبری هوایی، سیستم های کمک ناوبری، طرح پروازی، مدیریت ترافیک هوایی، هواشناسی، تئوری پرواز، حقوق هوایی و ... آشنا می شوند.
قابلیت ها و توانمندی های فارغ التحصیلان کاردانی فنی دیسپچری پرواز:
- کمک به خلبان در آماده سازی پرواز و ارائه اطلاعات مورد نیاز
- تهیه طرح های پروازی عملیاتی و ATS
- ارائه اطلاعات مورد نیاز به خلبان در حال پرواز به منظور انجام پروازهای ایمن