پیچیده ترین سیستم ها، سیستم هایی هستند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم به انسان یا گروهی از انسان ها مرتبط باشند. بدین جهت سیستم های اجتماعی و اقتصادی که بطور مستقیم با انسان سرو کار دارند، از نظر تحلیل، پیش بینی رفتار و کنترل جزو پیچیده ترین سیستم ها دسته بندی می شوند. بطور کلی هدف از بوجود آمدن رشته مهندسی سیستم های اقتصادی و اجتماعی، تربیت افراد یا افرادی است که بتوانند با ابزار و مدل های مختلف، سیستم های پیچیده را شناسایی، تحلیل ، پیش بینی و اصلاح کنند.
بطور کلی، دانشجویان این رشته با ابزارهای مختلفی برای آنالیز سیستم های مختلف آشنا می شوند. بعنوان مثال می توان از تحقیق در عملیات و برنامه ریزی ریاضی، سیستم های پیشرفته غیر خطی و خطی و دینامیک، مدل های رگرسیونی و اقتصاد سنجی، منطق فازی، شبکه های عصبی و ... نام برد. بعلاوه دانشجویان این رشته با مبانی اقتصاد خرد و کلان نیز علاوه بر اقتصاد سنجی آشنا می شوند.
فارغ التحصیلان این رشته می توانند به عنوان مهندس صنایع در واحدهای تولیدی و کیفی و خدماتی (خودرو سازی، شرکت های نفتی و ...) و یا بعنوان سیستم آنالیست در واحدهای مالی و بانکی و بیمه و وزارتخانه ها و ... فعالیت کنند. از آنجاکه این رشته بسیار گسترده است، هرکس بنابر علاقه خود به سمت خاصی حرکت می کند و بدین جهت شغل آینده فارغ التحصیلان بیشتر به جهت گیری و حرفه خودش باز می گردد. بعلاوه فارغ التحصیلان این رشته امکان ادامه تحصیل در رشته های مختلف مهندسی صنایع، اقتصاد و مدیریت و حتی در مواردی علوم کامپیوتر و علوم ریاضی را دارند.