چکیده
مقدمه- عصارههای گیاهی معمولا مخلوطهای پیچیدهای از ترکیبات قطبی مختلف هستند و مطالعهی آنها غالبا شامل یک مرحلهی تصفیه (استخراج فاز جامد (SPE)) برای جداکردن ترکیبات دلخواه، قبل از آنالیزهای تحلیلی میباشد. پلیمرهای قالبِ مولکولی (MIP) نوع جدیدی از مواد SPE هستند که خواص بِهگزینی مدنظر شما را برای استخراج اجزای فعالِ ردیابیشده در محیطهای پیچیده، ارائه مینماید. کاواکهای ویژهی متعددی که از لحاظ فضایی و شیمیایی مکمل مولکولهای هدف هستند، در پلیمرهای قالبی تشکیل میشوند. یک پلیمر قالبِ مولکولی (MIP) به منظور به دام انداختن نوع خاصی از تریترپن که شامل بِتولین و بِتولینیک اسیدِ استخراج شده از عصارهی متانولیِ پوست درخت چنار بود، سنتز شد.
روشها- پلیمرهای قالبی با استفاده از بَسپارشِ (پلیمریزاسیون) حرارتیِ بتولین به عنوان قالب، متاکریلیک اسید (MAA) یا آکریلآمید (AA) به عنوان مونومر عاملدار، اتیلن گلیکول دیمتاکریلات به عنوان عامل کراسلینکینگ (اتصال عرضی) و کلروفرم به عنوان پروژن، سنتز شدند. پس از آن MAA و AA-MIP با پلیمرهای غیرقالبی (NIP) به منظور ارزیابیِ خواص بهگزینی نسبت به بتولین و مشتقات آن، با هم مقایسه شدند. تریترینهای ترمیم شده با استفاده از روش HPLC در طیِ پروتکل MIP-SPE آنالیز شدند.
نتایج- پس از بهینهسازیِ SPE، پلیمر قالبیِ MAA بالاترین خواص بهگزینی و ترمیمی را نسبت به بتولین (بهتر از 70%) و بهترین تمایل به آنالوگهای ساختاری را از خود نشان داد. بنابراین یک مرحلهی شتشوی انتخابی (کلروفرم و استونیتریل)، ترکیبات ماتریسی ناخواسته (اسیدهای چرب) را از کارتریج SPE حذف میکند. از حلال متانول برای شستشو استفاده شد. و در نهایت از MAA-MIP برای تجزیهی عصارهی متانولی پوست درخت چنار که حاوی بتولین و بتولینیک اسید بود، استفاده شد.
نتیجهگیری- این مطالعه امکان استخراج مستقیم بتولین و آنالوگهای ساختاری را از عصارهی گیاه با استفاده از فناوری MIP نشان میدهد.