چکیده
گونههای تئوبروما به دلیل کاربرد در صنایع آرایشی و مواد غذایی، به خصوص در تولید شکلات، اهمیت اقتصادی دارند. با این حال، آناتومی و ساختارهای گیاهی آنها هنوز به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه، توصیف ویژگیهای تشریحی تئوبروما گرندفلوروم، تی. اسپسیسوم، تی. سابینکانوم و کمک به دانش زیست شناختی در مورد این گونهها است. حمایت از مطالعات بیوتکنولوژیِ درختان میوهای که بومی جنگل آمازون هستند، هدف دیگر این مطالعه است. برگها در مراحل مختلف رشد جمع آوری و زیر میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی آنالیز شدند. در برگهای گسترش یافتهی تئوبروما گرندفلوروم، و تی. سابینکانوم کرکهای ستارهای شکل بدون پایه و با پایه و کرکهای ترشحی انگشتی مشاهده شد. این گونهها در مورفولوژي رگبرگ میانی، ساختار لایهی مزوفیل و حضور دانه های نشاسته در سلولهای رگبرگ میانی نیز مشابه بودند. کرکهای ترشحی چماقی شکل و سلولهای موسیلاژی اپیدرم فقط در گسترش برگهای تی . اسپسیسوم دیده شدند. حضور کرکهای ترشحی موسیلاژی در راس ساقهی (کلترها) همهی گونهها، یک یافتهی جدید برای جنس تئوبروما است.
1-مقدمه
جنس تئوبروما (پنیرکسانان) شامل 22 گونه هستند که در حوضه جنگلهای آمازون تا جنوب مکزیک توزیع شدهاند (کوآترکاس 1964؛APG III 2009). در برزیل، این جنس با 13 گونه شناخته میشود که همه بومیان آمازون هستند (استیو، 2013). در این جنس تئوبروما کوکا و تی گرندیفلوروم(کوپوآکو) از لحاظ اقتصادی مهمترین گونههای هستند که به ترتیب در صنایع آرایشی و مواد غذایی، به ویژه در تولید شکلات و "کوپولیت" (محصولی حاصل از بذری شبیه شکلات) کاربرد دارند...