چکیده
خشکسازی به فرایندی گفته میشودکه حدود20 تا25 % انرژی مصرف شده به وسیله صنعت پردازش غذایی را به خود اختصاص میدهد. بازده انرژی فرایند و کیفیت محصولات خشک شده به عنوان دو عامل کلیدی در خشکسازی مواد غذایی در نظر گرفته میشوند. بحران انرژی جهانی و تقاضا برای کیفیت مواد غذایی خشک شده باعث گردید که محققان به دنبال تکنیکهای جدیدی برای خشکسازی مواد غذایی و همچنین پیدا کردن راه حلهایی برای برطرف سازی مشکلات فوق باشند. خشکسازی متناوب یکی از بهترین راه حلهایی است که برای بهبود بازده انرژی و کیفیت محصول بدون افزایش هزینه سرمایه خشک کننده مورد استفاده قرار میگیرد. این تکنیک اخیرا مورد توجه محققان زیادی قرار گرفته است. البته باید خاطرنشان ساخت که داده و اطلاعاتی در مورد ارزیابی بازده انرژی و کیفیت محصول در روش متناوب سازی فرایند خشک کردن موجود نیست. هدف از ارائه این مقاله بحث، آنالیز و ارزیابی پیشرفتهای اخیری که در زمینه تحقیق خشکسازی متناوب، بازده انرژی و کیفیت محصول به عنوان یک دیدگاه به وجودآمده، میباشد. تکنیکهای مدلسازی موجود برای خشکسازی متناوب مورد بررسی قرار گرفتند و همچنین شایستگی و عدم شایستگیهای آنها آنالیز شدند. کاربرد متناوب تکنیکهایی مانند اولتراصوت، مادون قرمز(IR) و میکروویو در ترکیب با فرایند خشکسازی بررسی گردید. در این مقاله شکاف موجود در مدلهای موجود به خوبی نشان داده شده است. علاوه بر آن موضوعاتی که باید در مطالعات نظری و آزمایشی آینده بررسی شوند، شناسایی گردید و مسیر تحقیقات آینده از هم اکنون مشخص شدند.
1-مقدمه
فرایند خشکسازی محصولات غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است و به صورت گسترده در پردازش مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. خشکسازی پرمصرف ترین فرایندصنایع غذایی محسوب میگردد و15 % مصرف انرژی صنعتی را به خود اختصاص میدهد. در یک صنعت انرژی بَر مانند خشکسازی و گرمایش، بالا بردن بازده انرژی حتی تا1 % میتواند باعث افزایش 10 % سود شود. بنابراین، هرگونه بهبود اندک در بازده انرژی فرایند خشکسازی مواد غذایی منجر به توسعه پایدار چشمانداز انرژی جهانی خواهد شد. تاکنون تحقیقات قابل توجهی بر روی بهبود بازده انرژی در خشکسازی مواد غذایی انجام شده است. خشکسازی متناوب به عنوان یکی از فرایندهای خشکسازی پربازده انرژی در نظر گرفته میشود. در حقیقت به روشی گفته میشود که در آن شرایط خشکسازی همراه با زمان دچار تغییر خواهد شد. البته در اینجا باید خاطرنشان ساخت که دمای هوای خشکسازی، رطوبت، فشار یا حتی ورودی گرمایش نیز ممکن است تغییر یابند. جزئیات بیشتر مربوط به خشکسازی متناوب را میتوانید در بخش 2 مشاهده کنید...