چکیده
این مقاله جهانی شدن را به عنوان پدیده ای که بر تمام حوزه های زندگی شامل توسعه و گسترش شهری تأثیر دارد، تجزیه وتحلیل می کند . و یک نمای کلی نظری از مسائل توسعه ی شهری در چارچوب جهانی شدن و منطقه ای شدن و تحولات جهانی قابل پیش بینی در چارچوب رقابت شهرهای اروپایی ارائه می دهد. هدف این مقاله این است که ابعاد جهانی شدن شهری را در چارچوب تحولات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی-اجتماعی تحلیل کند.
این مقاله با تأکید بر اهمیت تغییر قدرت از دولت ملی به دولت شهری ، بینشی از تأثیر جهانی شدن بر تحولات سیاسی به ما می دهد. مسائل مربوط به توسعه اقتصادی شهرها در چارچوب جهانی شدن، از جمله رقابت خلاق شهرها، نیز در این مقاله نشان داده شده. حوزه های فرهنگی، اجتماعی و دیگر حوزه های زندگی نیز بخشی جدایی ناپذیر از توسعه شهری می باشد. در این مقاله هم ابعاد مثبت و هم منفی جهانی شدن در توسعه شهری در نظر گرفته شده است.
کلید واژه ها :توسعه ی شهری، جهانی شدن، تحولات سیاسی، تحولات اقتصادی، تحولات اجتماعی، تحولات فرهنگی.
1-مقدمه
با توسعه فن آوری ها و افزایش تحرک بشر، تأثیر جهانی شدن بیشتر و بیشتر مشهود می گردد. با توجه به مطالعات گریگاس(2002) سرعت فزاینده ی جهانی شدن بشر ویژگی اساسی تمدن های جدید است : مدرن سازی جهانی شرایط زندگی، گسترش فن آوری های جدید و مصرف و همچنین برآوردی از ملت ها و دولت ها. بنابراین، شرایط پدیده ی جهانی شدن در حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سایر حوزه ها تغییر می کند. بنابراین، اصطلاح "جهانی شدن" در تمامی حوزه ها، از جمله توسعه شهری پر طرفدار شد. هدف این مقاله تجزیه و تحلیل ابعاد جهانی شدن شهری در چارچوب تحولات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی-اجتماعی است. بنابراین این مقاله این مسئله را که چگونه جهانی شدن تحولات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی را تعیین می کند و اینکه چگونه بر توسعه و گسترش شهری تاثر می گذارد، بررسی می کند.
جهانی شدن مجموع فرآیندهای غیر قابل پیش بینی است. بنابراین، کنترلش مشکل است و اشکال جدیدی از خطر هایی که بر همه ی ما تأثیرگذار است وجود دارد.( گیدنز، 2005) معمولاً، جهانی شدن به عنوان فرصتی برای کاهش یا از بین بردن تفاوت های بین المللی و ملی، جهانی و محلی تعریف می شود. تآثیرات جهانی شدن ممکن است توسط پارامترهای اقتصادی به اثبات برسد: شرکت های چند ملیتی، تجارت جهانی، نیروی کار و تحرک علمی، آزادی بازارهای مالی، رسانه های جمعی و ارتباطات الکترونیکی، بین المللی شدن استراتژی های شرکت های بزرگ، مدل های مصرف جهانی، قدرت تضعیف شده ی دولت های ملی.
علاوه بر این، جهانی شدن بعد مهمی از آموزش و علم و سیاست هایشان شده، تلاش بر تنظیم سیستم های آموزشی و علمی برای رشد رقابتی و انتقال دانش دارد.(گلوسین،2007) جهانی شدن نشان می دهد که ما به طور فزاینده ای در "یک دنیا" زندگی می کنیم، بنابراین وابستگی متقابل در میان افراد گروه ها و مللشان بیشتر می شود. (گیدنز، 2005)
جهانی شدن به این معنی است که انواع جدیدی از تعاملات پدیدار می شود: روابط اقتصادی بین کمپانی های چند ملیتی و ملی ، روابط بین دولتی، روابط بین سازمان های چند ملیتی( ماتاکاس و ستکائوکیس، 2004) . پویایی اصلی جهانی شدن، تکامل سریع فن آوری ها و نفوذشان است، که دروازه ای را در تمامی جهات برای حمله ور شدن بدون محدودیت سرمایه و معاملات مالی باز می کند.(کریکستوپایتیس، 2002) اگرچه نیروهای اقتصادی بخشی جدایی ناپذیر از جهانی شدن هستند، این فرض که فقط آنها می توانند باعث این پدیده باشند، گمراه کننده باشد....