چکیده
استفاده از اسید آراشیدونیک غیردریایی (ArA) و اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) به عنوان اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره (HUFA) به عنوان جایگزین کاملی برای روغن ماهیان دریایی در رژیم غذایی فرموله شده با کنجاله سویای استخراج شده با حلال (SESM) مورد بررسی قرار گرفت. میگوی نوجوان لیتوپنئوس وانامی (59/0 گرم) بیش از 84 روز در یک مخزن در فضای باز بدون تخلیه آب پرورش داده شدند. پودر سویا جایگزین کنجاله سویا شد در حالیکه روغن ماهی با جلبک های غنی شده با اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره، روغن جایگزین یا محصولات تخمیری جایگزین شدند. جلبک Schizochytrium خشک به صورت اسپری (Schizomeal. Hi. DHA) به عنوان منبع غنی از اسید دوکوزاهگزانوئیک استفاده شد. روغن استخراج شده از گونه Mortierella به عنوان منبع غنی از اسید آراشیدونیک استفاده شد (AquGrow® ArA). اسید دوکوزاهگزانوئیک و اسید آراشیدونیک از محصولات غیردریایی بودند که از یک تولیدکننده تجاری گرفته شدند. 5 جیره غذایی با اسید آراشیدونیک در سطوح 0، 65/0، 3/1، 6/2 و 2/5 گرم در هر کیلوگرم جیره فرموله شد. علاوه بر این، یک جیره غذایی با کمبود اسید دوکوزاهگزانوئیک و جیره دیگر با روغن ماهی منهادن (شاهد) فرموله شد. سطوح مختلف اسید آراشیدونیک غیردریایی در جیره اثری بر رشد و بقا نداشت. میگوهای تغذیه شده با جیره حاوی مکمل اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره متوسط وزن کمتری نسبت به میگوی تغذیه شده با جیره حاوی روغن ماهی نشان دادند. تفاوتی در میانگین وزن میگوهای تغذیه شده با جیره حاوی مکمل اسید آراشیدونیک و جیره دارای کمبود آن مشاهده نشد.
کلمات کلیدی: اسید آراشیدونیک، اسید دوکوزاهگزانوئیک، روغن ماهی، رشد، اسیدهای چرب غیراشباع بلندزنجیره
1-مقدمه
پودر ماهیان دریایی و روغن ماهی منابع بسیار خوبی از اسیدهای آمینه ضروری با کیفیت بالا، لیپیدها، ویتامینها، مواد معدنی و مواد جاذب در جیره غذایی آبزیان است (Tacon & Akiyama, 1997). با این حال نگرانی اصلی، قیمت های ناپایدار و دارای نوسان این مواد است(Chamberlain, 1993; Tacon & Akiyama, 1997; Naylor et al, 2000). بنابراین جایگزینی این مواد دریایی با منابع جایگزین مقرون به صرفه از پروتئین ها، لیپیدها در تغذیه آبزیان برای کارخانه های تولید غذا و آبزی پروران در الویت بالایی قرار دارد...