چکیده
هدف: سولاناسه یا خانواده سیب زمینی یک تیره مهم از نظر اقتادی و دارویی در میان گیاهان گلدار می باشد. هدف از این کار شناسایی مواد شیمیایی، تعیین آنتیبیوگرام در Solanum esculentum، Solanum nigrum، و Solanum tuberosome و در نتیجه تشخیص ترکیبات زیستی فعال آن تویط آنالیز HPLC و GC-MS میباشد.
مواد و روشها: پایش اولیه مواد شیمیایی با شناسایی حضور چندین ترکیب شیمیایی نظیر تاننها، فنولها، آلکالوئیدها، فلاوونوئیدها و ترپنوئیدها انجام شد. آنتیبیوگرام توسط روش Kirby Bauer جهت ارزیابی حساسیت نمونه گیاهی مورد بررسی برای مقابله با پاتوژنهای مختلف نظیر E. coli، Klebsiella pnemoniae، و Proteus mirabilis انجام گرفت. سپس نمونه با استفاده از تکنیک هایی نظیر HPLC و GC-MS آنالیز شد تا ترکیبات فعال از نظر فعالیت ضدمیکروبی یافت شوند.
نتایج: پایش انجام شده حضور ترکیباتی نظیر تاننها، فلاوونوئیدها، آلکالوئیدها و فنولها را آشکار ساخت. عصاره متانولی گیاه Solanum esculentum بیشترین فعالیت ضدمیکروبی در تمامی کشتهای باکتریایی نشان داد. تکنیکهای ابزارآمایی حضور ترکیباتی نظیر فرولیکاسید، کافئیکاسید و غیره را آشکار ساخت.
بحث: بر اساس نتایج بالا، میتوان نتیجه گرفت که گیاهانی مورد استفاده در بررسی اخیر فعالیت ضدمیکروبی خوبی با داشتن تعدادی ترکیب از خود نشان میدهند که پیشنهاد میکند که عصارههای Solanum esculentum می توانند علیه برخی بیماریهای پاتوژنی خطرناک عمل کنند.
1-مقدمه
گیاهان منابع مهمی برای عوامل ضدمیکروبی جدید هستند (1). گیاهان دائم در تماس با میکروارگانیسم های مختلف، نظیر ویروسها، باکتتریها و قارچها هستند. ارتباط با برخی از آنها برای گیاهان مفید میباشد؛ بنابراین، برخی باکتری های بعنوان ریزوبیا، با گیاهان خانواده لگومینوزه رابطه همزیستی دارند و در گرهکهای ریشه ازت اتمسفر را تثبیت می کنند. باکتریهای دیگری ارتباط نزدیکی با ریشه گیاهان (ریزوباکترها) دارند و قادر به کنترل بیماریهای گیاهی هستند که پاتوژنهای خاک مسبب آنها هستند (2). میکروارگانیسم هایی که عفونت را موجب می شوند به داروهای تجاری مورد استفاده علیه پاتوژنهای عامل بیماریهای دستگاه گوارشی مقاوم می شوند...