چکیده
هدف این مقاله، ارائه ی یک رویکرد تحلیلی بر روی کیفیت صدای شبکه های مِش بی سیم(WMN) ، بر حسب R-factor و MOS میباشد. یکی از موضوعاتی که در این مقاله بدان پرداخته شده است، تأثیر افزایش گره ها، در انتقال صدا در شبکه های مِش بی سیم میباشد. این مدل شبیه سازی، به ما اجازه داده تا دلایل اصلی پایین آمدن کیفیت صدا در شبکه های مِش را تشخیص دهیم. نتایج بدست آمده نشان میدهد که در شبکه های مِش بی سیم، کیفیت صدا که بر حسب R-factorو MOS اندازه گیری میشود، با افزایش تعداد هاپها(نقاط مِش بی سیم) ، کاهش پیدا میکند. شبکه ی مِش بی سیم، با استفاده از صف M/D/1 و بر مبنای مدل تحلیلی تأخیر، مدل سازی شده است، و بر مبنای این مدل تحلیلی تأخیر، میانگین تأخیر به وسیله ی VoIP محاسبه شده است. شبیه سازی ها به منظور ارزایبی میزان صحت مدل تحلیلی صورت گرفته است.
اصطلاحات عمومی: شبکه مِش بی سیم، VoIP، تأخیر، حرکت نامنظم، از دست رفتن بسته، کدِک
واژگان کلیدی: شبکه مِش بی سیم، R-factor، امتیاز نظر میانگین(MOS)، H.323، G.711
1-مقدمه
اخیراٌ، شبکه های مِش بی سیم، به عنوان یک مبحث پژوهشی به طور وسیعی در سرتاسر دنیا مد نظر قرار گرفته است. یک WMN متشکل از روترهای مِش ایستا و کلاینک های مِش میباشد[1]. روتر ها یا نقاط مِش، دارای کمترین قابلیت پویایی میباشند، به عنوان مثال، این شبکه ها بدون هیچ محدودیت انرژی به کار خود ادامه داده و ستون فقرات کلاینت های مِش را تشکیل میدهند؛ البته کلاینت های مِش میتوانند گره هایی پویا و یا ایستا باشند. شبکه های مِش بی سیم، یکی از نمونه های ارتباطی جذاب میباشد، چرا که هزینه ی آنها پایین بوده و توسعه ی آنها نیز به آسانی صورت میگیرد[2]. قابلیت خود سازماندهی، پیکربندی خودکار، باعث شده است که این شبکه ها، به یکی از انتخاب های قابل اطمینان مبدل گردد[2],[3].
عموماٌ، WMN ها متشکل از ایستگاه های پایه ی زیادی بوده که بعضی از آنها به طور مستقیم به اینترنت متصل است. کاربر، به یکی از این ایستگاه ها متصل شده ، و ایستگاه پایه، یک شبکه ی بی سیم چند هاپی را بین اینترنت و کاربران تشکیل میدهد. شکل 1، معماری پایه ی شبکه ی WMN را نشان داده که در آن، تمامی نقاط یا روتر ها به همدیگر متصل میباشند. ستون فقرات WMN، یک مسیر جایگزینی را بین هر زوج از نقاط پایانی فراهم میسازد، که این کار باعث افزایش قابلیت اطمینان ارتباطی و حذف نقاط منفرد در صورت شکست آنها میشود[4].
در این مقاله، یک مدل تأخیر برای WMN توسعه پیدا کرده است ، و شبیه سازی های بعدی نیز وظیفه ی تحلیل کارائی VoIP را بر عهده گرفته امد. متریک های کارائی عمده،شامل میانگین تأخیر، R-factor، و امتیاز نظر میانگین میباشد. در این مقاله، از یک صف M/D/1 بر مبنای مدل محاسبه شده استو
این مقاله در 8 بخش سازماندهی شده است:
بخش 2، مباحث اساسی و پایه در زمینه ی VoIP را پوشش میدهد. بخش 3، شامل یک معرفی اجمالی از متریک های کیفیت صدا، مانند تأخیر، از دست دادن بسته، حرکت نامنظم، R-factor و MOS میباشد. در بخش 4، تشریحی از فعالیت های صورت گرفته در این زمینه، مطرح خواهد شد. بخش5، مدل سازی تأخیر تخلیلی را برای WMN نشان میدهد، و در بخش 6، نتایج شبیه سازی ارائه شده است. در نهایت، در بخش 7 نیز نتیجه گیری و فعالیت های آینده ارائه خواهد شد...