دعا ، نوعی عبادت ، خضوع و بندگی در برابر خداوند متعال است و همانند عبادات دیگر، اثر تربیتی و تکامل بر انسان میگذارد. انسان به وسیله دعا، شایستگی بیشتری برای درک فیض خداوند پیدا میکند؛ زیرا موهبتهای الهی، بر حسب استعدادها و لیاقتها تقسیم میشود، هر قدر استعداد و شایستگی بیشتر باشد، سهم بیشتری از آن مواهب نصیب انسان میگردد. می توانید این تحقیق رشته الهیات را به صورت فایل word دانلود نمایید.
مقدمه
امام صادق علیهالسّلام میفرماید: «نزد خداوند مقاماتی است که هیچ کس بدون دعا به آن نمیرسد»؛ و امام کاظم علیهالسّلام میفرماید: «دعا کنید؛ زیرا دعا و درخواست از خدای عزوجل، بلا را رد میکند...». پس نتیجه میگیریم که دعا نوعی کسب قابلیت برای تحصیل سهم زیادتر از فیض بی پایان پروردگار است؛ البته دعایی به هدف اجابت میرسد که شرایط لازم در آن و «دعا کننده» و «مطلبی که مورد تقاضاست»؛ وجود داشته باشد.
دعا کردن یک نیاز فطری در انسان است و انسان در سختی و آرامش علاقهمند است که با مبدأ نیکیها و خیرات صحبت نموده با او خلوت نماید. اما دعا و راز و نیاز با خدا آدابی دارد که رعایت آنها موجب نزدیکی بیشتر آن به استجابت میشود. و اولیای الهی که واسطه آشنایی انسانها با خدا هستند خود نیز آداب ارتباط با خدا را بهبهترین وجهی بیان نمودهاند تا پیروانشان از آنها فراگیرند چگونه در خلوتشان با خدای خود عرض حاجت بنمایند.
در مورد ادب دعا و نیایش از دیدگاه معصومین علیهم السلام، کتابهای زیادی تألیف شده است که مشهورترین آنها«عدة الداعی الی نجاح الساعی» است. از این کتاب ترجمههای مختلفی در دسترس میباشد از جمله: آداب راز و نیاز به درگاه بینیاز که توسط آقای محمدحسین نائیجی صورت گرفته است. علاوه بر این در ادعیهی جامع و کاملی که از اهل بیت عصمت و طهارت(ع) بهدست ما رسیده است نیز منبع خوبی در این مورد است چرا که ائمه خود آن نکات را دعاهایشان اعمال کردهاند و در نحوه صحبت کردن با معبود خود، آداب دعا کردن را بهما آموزش دادهاند.
در این مقاله بهطور اجمالی ازموانع استجابت دعا و شرایط استجابت دعا از دیدگاه ائمه معصومین(ع) را بیان میکنیم .
فهرست مطالب
مقدمه 3
موانع استجابت دعا 5
1-تنافی با سنتهای آفرینش 5
2-تزاحم دعاها 6
3- نبود قابلیت 7
4-بی توجهی به واسطه ها 9
شرایط استجابت دعا 10
ترتیب آداب دعا 11
شروع دعا با نام خدا: 11
حمد و سپاس: 11
معرفت خدا: 12
خوف: 13
تضرع و رقت قلب: 14
توبه و طلب مغفرت: 14
اقرار به رحمت و بزرگواری پروردگار: 15
رجاء(امیدواری بهرحمت پروردگار: 16
بهزبان آوردن خواسته ها: 16
اصرار بر درخواست: 17
نتایج بدست آمده از آیات و روایات 17
منابع 19