هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تعهد سازمانی با رضایت شغلی، فرسودگی شغلی و تمایل به جابجایی در بین حسابداران، و حسابرسان در موسسه نور می باشد. نمونه آماری پژوهش حاضر را 220 نفر از حسابرسان و حسابداران موسسه تشکیل می باشد که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های تعهد سازمانی، رضایت شغلی، و تمایل به جابجایی بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار smart pls3 می باشد و نتایج نشان داد که بین تعهد سازمانی و تمایل به جابجایی رابطه منفی و معناداری مشاهده شد، همچنین رابطه بین رضایت شغلی و تمایل به جابجایی رابطه منفی معناداری مشاهده گردید. می توانید این تحقیق رشته حسابداری را به صورت فایل word دانلود نمایید.
بيان مسئله
نیروی انسانی مهمترین سرمایه سازمانهاست و هر چه این سرمایه از کیفیت مطلوب و بالاتری برخوردار باشد احتمال موفقیت، بقاء و ارتقاء سازمان بیشتر خواهد شد. کارکنان متخصص، وفادار و سازگار با ارزشها و اهداف سازمانی، نیازهای اصلی و بسیار ضروری هر سازمان هستند(خواجوی و برزگر، 1396). یکی از معضلات و مشکلات اساسی سازمانها،ترک خدمت کارکنان به ویژه کارکنان متخصص و ارزشمنداست،مدیران و محققان کناره گیری از کار را پرهزینه،مشکل آفرین و بیشتر با عواقب تهدید کننده برای کارآیی سازمان می دانند.بدین جهت ترک خدمت، توجه خاص پژوهشگران و مدیران را به خود معطوف داشته است(مشهدی تفرشی و مهتدی، 1396).
مديران عالي با علم به اين که تعهد مديريت در چگونگي ارائه خدمات به کارکنان، عامل تعيين کننده رفتار آنان در ايجاد برتری در خدمت رساني به مشتريان نسبت به رقباست، خود را متعهد به بهبود کيفيت خدمات در قبال کارکنان مي دانند. تعهد مديران در چگونگي خدمت رساني به کارکنان از طريق فرآيندهايي مانند: توانمندسازی، آموزش و توسعه و پاداش ها مي تواند منجر به نتايج عاطفي چون تعهد سازماني و رضايت شغلي شود که انعکاس آن در بهبود عملکرد نمايان مي شود(دهقان و همکاران، 1391).
تقریباً نمیتوان هیج شغلی را پیدا کرد که در تمامی شرکتها و سازمانها، بزرگ و کوچک، خدماتی، بازرگانی و یا تولیدی مانند شغل حسابداری همیشه خواهان و طرفدار داشته باشد. در سالهای اخیر با توجه به اجرای قوانین مالیاتی توسط دولت نیز، بر رونق بازار کار اشخاصی که مسلط به مهارتهای مالی و حسابداری هستند افزوده شده و بسیاری از اصناف و شرکتهای کوچک نیز مجبور به استفاده از ت اص حسابداران برای انجام امور مالی خود و ارائه گزارشهای مالی قانونی به مراجع ذی صلاح هستند. حسابداران در هر شهر و منطقه ای که اصناف، شرکتها و سازمانهای خاصی و دولتی وجود دارند، بازار کار و فرصتهای شغلی متعدد دارند. رشته حسابداری به عنوان یکی از سه رشته پرجمعیت در کشور شناخته میشود و اغلب دانشگاه های کشور این رشته را ارائه می دهند.
موضوع ترك خدمت به خصوص در موسسات خدماتی از جمله موسسات حسابرسی به دلیل برخورداري از نیروهاي دانش بنیان از اهمیت ویژه اي برخوردار است. چرا که در چنین مؤسساتی، تجربه پرسنل نقش مهمی در ایفاي وظایف داشته و سازمان هزینه هاي زیادي را صرف آموزش نیروهاي خود می نمایند. به طور معمول با در نظر گرفتن هزینه هاي لازم براي آموزش پرسنل جدید، هزینه جایگزینی یک نیروي جدید براي چنین سازمانهایی معادل 150% حقوق و دستمزد این پرسنل می باشد.
ضرورت پژوهش
درك و ارتقاء تعهد سازماني مي تواند به عنوان عاملي اصلي و ضروري در راستاي بالا بردن ميزان كارائي و اثربخشي به كار گرفته شود تعهد میزان اثربخشی سازمانی و رضایت و خشنودی پرسنل را تحت تأثیر قرار داده و سبب میشد که کارکنانی که از تعهد بالاتری برخوردار هستند نسبت به کارکنانی که تعهد کمتری دارند از شانس بیشتری جهت ادامه خدمت برخوردار باشند سطوح پایین تعهد میتواند در استمرار خدمت افراد تأثیر منفی داشته باشد. فرد بدون اثبات تعهد خود نمیتواند به ردههای بالا ارتقا یابد. منتقدان و بدگویان از سازمان ممکن است با افشای اقدامات غیرقانونی و زیانبخش سازمان و در میان گذاشتن آن با یک سازمان دولتی یا گزارشگران خبری و یا سایر کارکنان، شرایط سختی را برای خود در سازمان ایجاد کنند. وقتی انگیزه چنین فعالیتهایی مورد تردید قرار گیرد، مدیریت عالی سازمان به آنان بهمنزله افراد غیروفادار خواهد نگریست و این افراد ناچار خواهند بود مشکلات زیادی از جمله از دست دادن درآمد و امنیت شغلی، جدایی از سازمان و محرومیت از دیدار همکاران، هتک حرمت، از دست دادن موقعیت، عهدهداری کار غیرمطلوب و یا کار سنگین، خستگی و... را تحمل نمایند. از طرفی رضایت شغلی عاملی تاثیر گذار در ایجاد این تعهد می باشد رضایت شغلی باعث میشود بهرهوری فرد افزایش یابد،فرد نسبت به سازمان متعهد شود، سلامت فیزیکی و ذهنی فرد تضمین شود، روحیۀ فرد افزایش یابد، از زندگی راضی باشد و مهارتهای جدید شغلی را به سرعت آموزش ببیند. عدم رضایت شغلی باعث کاهش روحیه کارکنان میشود که روحیه پایین در کار بسیار نامطلوب است. مدیران وظیفه دارند که علائم روحیۀ پایین و عدم رضایت شغلی را بطور مستمر زیر نظر بگیرند و در اولین فرصت اقدامات لازم را انجام دهند. از دیگر آثار عدم رضایت تمایل جابه جایی و ترک خدمت می باشد ترک خدمت کارکنان موجب وقفه در عملیات سازمان شده و جایگزین نمودن افراد برای سازمان پرهزینه بوده و از نظر فنی و اقتصادی نیز نامطلوب است بنابراین مطالعه امر تعهد سازمانی و رضایت شغلی و بررسی تاثیر آن بر تمایل به جابه جایی در کار اهمیت و ضرورت دارد.
روش انجام پژوهش
انتخاب روش پژوهش بستگي به هدف، ماهيت و امکانات اجرايي آن دارد؛ بنابراين هنگاميکه مي¬توان در مورد نوع روش تحقيق تصميم¬گيري نمود که ماهيت موضوع پژوهش، هدف¬ها و وسعت دامنه تحقيق مشخصشده باشد (پرندي، 1388). هدف پژوهش حاضر بررسي تعهد سازمانی،رضایت شغلی و تمایل به جابه جایی کار میان حسابداران و حسابرسان است.
بنابراين تحقيق حاضر برحسب هدف کاربردي و روش تحقيق آن روش توصيفي- همبستگي است. تحقيق ازآنجهت کاربردي است که نتايج حاصل از آن در موسسه نور بکار گرفته مي¬شود. در اين پژوهش براي جمعآوري اطلاعات موردنياز از روش کتابخانهاي و ميداني استفاده خواهد شد. ابزارهاي جمعآوري اطلاعات، فيشبرداري (بهمنظور استخراج و تدوين اطلاعات مربوط به ادبيات موضوع) و نيز پرسشنامه (براي گردآوري دادههاي ميداني) استفاده خواهد شد.