احساس نیاز به معاشرت صمیمانه و همدلی و همراهی با دیگران، علاوه بر این که یکی از جلوه های زندگی اجتماعی به شمار می رود، ندایی برخاسته از اعماق وجود انسان است.زیرا انسان ، موجودی اجتماعی است که ارتباط و انس با دیگران از ضروریات زندگی او به شمار می رود. می توانید این تحقیق رشته علوم اجتماعی را به صورت فایل word دانلود نمایید.
مقدمه
یکی از شاخص های رشد و پیشرفت هر کشور چگونگی روابط و مناسبات اجتماعی میان آحاد آن جامعه است. اینکه تا چه اندازه ملاک ها و معیارهای اخلاقی و انسانی میان آنان رعایت می شود؟ و اینکه تا چه اندازه صداقت، شفافیت، صمیمیت، اعتماد و رعایت حق و حقوق یکدیگر و… در روابط و مناسبات اجتماعی عینیت و جلوه خارجی دارد؟ میزان رشد و شکوفایی و بالندگی هر کشوری را تعیین می کند. آموزه های اسلامی در این رابطه الگوهای رفتاری را برای ما مطرح می کند که در صورت تحقق و التزام عملی به آنها، جامعه اسلامی جلوه ای الهی و انسانی و الهام بخش پیدا خواهد کرد در اینجا به نحو اجمال اهم این الگوهای رفتاری را مطرح می کنیم.رآن کریم یکی از مزایای فوق العاده اخلاقی پیامبر اسلام(ص) را خوش اخلاقی ذکر کرده و می فرماید:
در پرتو رحمت و لطف پروردگار، تو با مردم مهربان شدی در حالی که اگر خشن و تندخو و سنگدل بودی از اطراف تو پراکنده می شدند. پس دستور می دهد: از تقصیر آنان بگذر و آنها را مشمول عفو خود گردان و برای آنها طلب آمرزش کن. امام علی(ع) می فرماید: چه بسا (کسی که) عزیز و ارجمند است و اخلاقش او را خوار و ذلیل می کند و کسی که خوار و ذلیل است و اخلاقش او را عزیز و ارجمند کرد. آن حضرت در جای دیگر می فرماید: بنده هر چند در عبادت ضعیف باشد، با اخلاق نیکوی خود در آخرت به درجات بزرگ و منزلت های والایی دست می یابد. همچنین امام صادق(ع) در پاسخ به پرسشی از حد و معنای حسن خلق فرمود: حسن خلق این است که نرم خو و مهربان باشی، گفتارت پاکیزه و مودبانه باشد و با برادرت با خوشرویی برخورد کنی.
فهرست مطالب
مقدمه 1
معیار معاشرت با دیگران 1
1- معاشرت با دیگران طبق دستورات خدا 1
2- دقت در انتخاب دوست و معاشر 2
3- اعتدال و میانه روی در معاشرت 2
5- امتحان معاشرین 3
6- معاشرت به تناسب افراد 3
7- رعایت حق معاشر 3
8- احترام و دوستی بر اساس مقدار ارزش ها 4
چگونگی رفتار با مردم 4
رابطه فرزند با پدر و مادر 5
وجوب پرهیز از آزار پدر و مادر 6
فروتنی در برابر والدین 7
اصول کلی ارتباط ومعاشرت صحیح 8
1- حسن ظن وخوش بینی نسبت به مردم 8
2-احترام گذاشتن وشخصیت دادن به مردم 10
ب: افرادرا بانام نیک صدا زدن 13
آداب معاشرت اجتماعی از دید قرآن و اسلام 14
روابط و ارتباطات اجتماعی سالم 14
معاشرت، مسیری برای رهایی 14
آداب معاشرت اسلامی 15
نابهنجار های رفتاری در معاشرت 16
رعایت هنجارهای رفتاری و اخلاقی در معاشرت 17
ملاک ها و معیارهای معاشرت 18
وصایای اخلاقی سید بن طاووس به فرزندش 19
بدترین معاشرت 19
منع شدگان از معاشرت 20
اخلاق و آداب معاشرت اجتماعی 21
نتیجه گیری 23
منابع 25