حاشیه نشینی چیست و چه آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی را به دنبال دارد؟ پدیده حاشیه نشینی پدیدهای شهری است که با توجه به رشد شهرنشینی بی رویه در جهان و مهاجرت از روستا به شهر با قصد رفاه بیشتر شکل گرفته و گسترش یافته است ؛حاشیه نشینی به عنوان برهم زننده تعادل فیزیکی شهرها نشان دهنده توسعه ناموزون شهری و منطقهای است و به دغدغه بسیاری از متخصصین شهری جامعهشناسان و معماران تبدیل گشته است. می توانید این تحقیق رشته علوم اجتماعی را به صورت فایل word دانلود نمایید.
مقدمه
پدیده حاشیه نشینی پدیدهای شهری است که با توجه به رشد شهرنشینی بی رویه در جهان و مهاجرت از روستا به شهر با قصد رفاه بیشتر شکل گرفته و گسترش یافته است ؛حاشیه نشینی به عنوان برهم زننده تعادل فیزیکی شهرها نشان دهنده توسعه ناموزون شهری و منطقهای است و به دغدغه بسیاری از متخصصین شهری جامعهشناسان و معماران تبدیل گشته (عشریه، 1394). از سوی دیگر گسترش فیزیکی نابسامان و بی رویه شهر ها یکی از مشکلات شهر و شهرنشینی جهان سوم در دوران معاصر می باشد به طوری که طی فرآیندی مداوم محدودههای فیزیکی و فضاهای کالبدی شهر در جهات عمودی و افقی به لحاظ کمی و کیفی رشد مییابد و اگر این روند سریع و بیبرنامه باشد به ترکیبی نامتناسب از فضاهای شهری مشکلزا خواهد انجامید؛ لذا یکی از علل شکلگیری این روند و همچنین یکی از مهمترین پیامدهای آن حاشیه نشینی شهری است. حاشیه نشینی در کلان شهرهای جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه در همسنجی با دیگر مناطق جهان به صورت فزاینده ای در حال رشد است و با توجه به مشکلات و معضلاتی که به همراه دارد به یکی از چالش های توسعه ای در این کشورها تبدیل شده است.
مفهوم حاشیه نشینی
مفهوم حاشیه نشینی به موقعیتی از نابرابری اطلاق میشود که در آن طبقات مسلط اقتصادی سیاسی به طور منظم و مداوم گروهها و طبقات تحت نفوذ حاکمیت خود را از برخورداری منابع منافع و امتیازات عمده اقتصادی اجتماعی و سیاسی محروم می دارند. با نگاهی اجمالی به مناطق حاشیه شهر ها و نیز مشاهده عکس های هوایی متوجه این موضوع می گردیم که در هم آمیختگی محلات و عدم نظم و ترتیب در معابر و گذر بندی ها و کوچه ها به شکل زنده خودنمایی می نماید (زاهد زاهدانی، 1389).
موانع پیش پا گذارده شده برای جدایی گروههای حاکم و محکوم اقتصادی و سیاسی نابرابری ها را دائمی کرده و اقشار پایین را به لحاظ اقتصادی سیاسی و اجتماعی حاشیه میکند گاهی در فضاهای زیست انسان ها شیوههای مختلفی از زیست نظیر شیوه حیات شهری و روستایی حاکم است که هر یک از علی رغم داشتن نقاط مشترک زیستی تفاوتهای ساختاری دارند, چنانکه لوئیزورث در سال ۱۹۳۸ از شهرنشینی به عنوان شیوه خاص زندگی یاد میکند که با شیوه زندگی روستای تفاوتهای بسیاری دارد از حاشیه نشینی نیز در بطن شیوه زندگی شهری به عنوان نوعی شیوه زندگی نام برده می شود که نسبت به سه شیوه رایج زندگی یعنی شهری روستایی و ایلاتی متفاوت بوده و با ویژگی های اجتماعی و اقتصادی مخصوص به خود بافت فیزیکی معینی را به وجود می آورد.
فهرست مطالب
مقدمه
مفهوم حاشیه نشینی
عوامل مهم در حاشیه نشینی
· فقر و نداشتن درآمد کافی
· دافعه ی مبدا
· محرومیت نسبی
چالش ها و مسائل حاشیه نشینی
· بافت چند قومیتی
· مسائل جمعیتی
· مسکن و سرپناه
آسیب های اجتماعی
نتیجه گیری
منابع