شیوع کرونا سبب شد تا در بسیاری از کشورها به آموزش مجازی (الکترونیکی) به عنوان یک ضرورت توجه شود. در کشور ما نیز اهمیت استفاده و توسعه از این نوع آموزش از مواردی است که بیشتر باید به آن پرداخت. در این مقاله قصد داریم به نقش و تاثیر آموزش مجازی، غیرحضوری و آنلاین بر یادگیری دانشآموزان و دانشجویان بپردازیم.
یادگیری تا سال ها پیش تنها محدود به حضور فیزیکی در کلاس های مختلف بود. این نوع از آموزش محدودیت های زیادی از جمله عدم دسترسی یکسان تمامی افراد به دوره ها و آموزش های مختلف، صرف وقت و هزینه زیاد، عدم توانایی استفاده کارمندان و افراد شاغل و غیره بود. اما چند سالی است که با توسعه اینترنت و استفاده از آن آموزش مجازی در کنار آموزش به سبک سنتی قرار گرفته است. این نوع آموزش بسیاری از محدودیت های آموزش سنتی را نداشته و مزایا و ویژگی های خاص خود را دارد. در کنار عدم محدودیت زمانی و مکانی، صرفه جویی در زمان و هزینه، ایجاد شرایط آموزشی و امکانات یکسان و توانایی استفاده افراد شاغل، آموزش مجازی بر یادگیری موثر نیز تاثیر می گذارد. می توانید این تحقیق رشته علوم تربیتی را به صورت پاورپوینت دانلود نمایید.
آموزش مجازی چیست؟
قبل از آنکه از تاثیر آموزش مجازی بر یادگیری خلاق صحبت کنیم، بهتر است بدانید که سامانه آموزش مجازی چیست ؟ آموزش مجازی به یک مجموعه گسترده از نرم افزارهای کاربردی و شیوه های آموزشی بر پایه فناوری اطلاعات مانند رایانه، دیسک فشرده، اینترنت، شبکه، اینترانت و غیره اطلاق می شود که این روش آموزشی تکامل یافته و توسعه یافته آموزش از راه دور است که علاوه بر مراکز آموزشی برای سازمان ها و ادارات مختلف نیز بسیار موثر و کاربردی است. سازمان ها و ادارات مختلف می توانند دوره های مورد نیاز خود را به این شکل و به راحتی در اختیار کارمندان خود قرار داده و در هزینه ها و زمان تا حد بسیار زیادی صرفه جویی کنند.
استفاده از پژوهش های گروهی
یکی از ضعف های آموزش های حضوری آن است که دانش آموزان و دانشجویان چندان به انجام پژوهش های گروهی تشویق نشده و هر فرد به تنهایی کارهای پژوهشی خود را انجام می دهد. در بسیاری از کشورهای اروپایی تمامی کارهای آموزشی و پژوهشی به صورت گروهی انجام می شود. این روش آموزش هم کیفیت آموزش را بسیار افزایش می دهد و هم باعث می شود فضای کسالت آور و خسته کننده کلاس درس کم شود. یکی از مهم ترین اصول آموزش مجازی استفاده از کلاس های گروهی و پژوهش های گروهی است که بر یادگیری موثر و بهتر تاثیر بسیار زیادی می گذارد.
آموزش دانشجو محور
در اغلب آموزش های سنتی و قدیمی شیوه آموزش به این شکل است که مدرس اطلاعات و مباحث مورد نظر خود را به دانشجویان و دانش آموزان می گوید. در واقع در این روش فرصت تجزیه و تحلیل تا حد بسیار زیادی از دانشجو گرفته می شود. نقطه مقابل آموزش سنتی در یادگیری استاد محور و دانشجو محور، آموزش مجازی است. در آموزش مجازی اصول یادگیری دانشجو محور بوده و این امکان به شخص داده می شود که خود به دنبال یادگیری و تجزیه و تحلیل برود. این مساله تاثیر بسیاری زیادی بر افزایش کیفیت آموزش و یادگیری می شود.
فهرست مطالب
آموزش مجازی چیست؟
یادگیری الکترونیکی بر پایه فناوری اطلاعات
انعطاف پذیری بیشتر در یادگیری
استفاده از پژوهش های گروهی
آموزش دانشجو محور
دسترسی به کلاس های مختلف بدون محدودیت مکانی
دسترسی آنلاین و ساده به جدیدترین منابع
ترکیب یادگیری الکترونیکی و چهره به چهره نقش بسیار مهم آموزش مجازی
لازمه رسیدن به آموزش مجازی
انجام یک پژوهش بسیار مفید
نتایج
منابع