دانلود تحقیق مهندسی منابع طبیعی با عنوان اثر کل ریز فعالیتهای سد زاینده رود بر پارامترهای زیست محیطی با استفاده از ماتریس وتن و رائو (فایل word)
عنوان فارسي
:
تحقیق مهندسی منابع طبیعی با عنوان اثر کل ریز فعالیتهای سد زاینده رود بر پارامترهای زیست محیطی با استفاده از ماتریس وتن و رائو (فایل word)
چکیده
سد زاینده رود با حجم مخزن حداکثر1470 میلیون متر مکعب(در تراز 2063 متر)و دریاچه ای با مساحت54 کیلومتر مربع، یک زیست بوم پویای محلی را بوجود آورده است که بدلیل داشتن اهداف چند منظوره چون تأمین آب شرب بخشی از استانهای اصفهان، چهار محال و بختیاری و یزد، تامین آب کشاورزی حوضه زاینده رود و تولید برق از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. همچنین بعلت همجواری با قطبهای بزرگ جمعیتی، صنعتی و توریستی نقش مهمی در حیات اقتصادی منطقه ایفا می کند .در این پژوهش با روش توصیفی، اسنادی و آماری با استفاده از ماتریس وتن و رائو، اثر کل ریز فعالیتهای سد زاینده رود بر پارامترهای زیست محیطی را بر اساس حاصلضرب اهمیت و دامنه اثر کمی سازی نموده و مورد بررسی قرار داده ایم. بررسیها نشان داد که دریاچه سد زاینده رود علی رغم اثرات منفی بر روی زمین، آب، زیستگاه های گیاهی و جانوری منطقه، بدلیل تعدیل شرایط آب و هوایی در مقیاس میکروکلیمایی، بهبود اوضاع اجتماعی ـ اقتصادی ـ بهداشتی، نقش زیبایی ـ تفریحی در منطقه اثر مثبت داشته است و با محاسبه مجموع اثرات زیست محیطی کلیه ریز فعالیتهای سد در مراحل ساخت و بهره برداری، نمره کلی پروژه سد زاینده رود 95+ بدست آمده است که بیانگر اثر مثبت سد بر محیط زیست می باشد. در پایان جهت تعدیل اثرات زیست محیطی، راه کارها و برنامه های پیشنهادی برای بهسازی، پایداری محیطی و خودپالایی دریاچه سد زاینده رود ارائه شده است. می توانید این مقاله منابع طبیعی را به صورت فایل word دانلود نمایید.
مقدمه
سد زاینده رود در طرفین مرز سیاسی- اداری استانهای اصفهان و چهار محال بختیاری در حدود110 کیلومتری شمال غربی شهر اصفهان واقع شده است شکل(1). پتانسیلهای بالای کشاورزی، توریستی و طبیعت بکر و نیز نزدیکی به دومین قطب صنعتی بزرگ کشور(اصفهان) از جمله ویژگی های مهم موقعیت نسبی سد است که باعث ایجاد مطلوبیت های متعدد در توسعه منطقه شده است. با وجود واقع شدن دریاچه سد زاینده رود در در نوار فوق حاره که مهمترین ویژگی آن کمبود رطوبت است بدلیل ترفیع مکانی(کوهستانی بودن) در این منطقه قانون فرا مداری نقص و تعدیل شده است. بعلاوه جهت ناهمواری ها نیز در بیلان آبی و تبخیر و حضور رطوبتی محدوده مطالعاتی دارای اهمیت فراوانی است زیرا شار انرژی بشّدت در کنترل جهت ناهمواری ها است. دریاچه سد زاینده رود کوههای زاگرس واقع شده است. جهت شیب عمومی از غرب به شرق و از اطراف به سمت دریاچه سد است. عمده ترین سنگهای حوضه شامل آهک، مارن وگنگلومرای بختیاری می باشند و نوع خاکها درمحدوده سد زاینده رود عمدتاً لومی ـ رسی است و زمینهای جنگل و مرتع کاربری غالب دارند، بطوریکه نیمی از مساحت حوضه آبریز سد را مرتع و 5/19% از مساحت آن را جنگل تشکیل میدهد.
اثر بر روی آبهای زیرزمینی
در اثر احداث سد و افزایش سطح کشت زمینهای کشاورزی و استفاده از آبهای سطحی برای آبیاری و ورود این آبها به آبهای زیر زمینی ، به تدریج این آبها با شوری قابل ملاحظه ای روبرو شده و برای مصارف مختلف غیر قابل استفاده می گردد.در صورت استفاده از کودهای شیمیایی در زمینهای کشاورزی نیترات و فسفر در آبهای زیر زمینی افزایش یافته وکیفیت این آبها کاهش می یابد. با توجه به افزایش سطح زیر کشت کشاورزی به حدود 100000 هکتار در حوضه ،دامنه اثر دریاچه سد برکیفیت آبهای زیر زمینی کم با نمره (-1)و اهمیت کم با نمره (2) و دامنه اثر دفع مواد زائد جامد و دفع فاضلاب با توجه به رشد جمعیت و توسعه اماکن توریستی ـ تفریحی و نیز ورود فاضلابها ی شهری ، روستایی و صنعتی نواحی پیرامونی و بالادست سد به دریاچه با نمره متوسط (-2) و اهمیت اثر کم(2) در نظر گرفته می شود. با احداث سد وکانالهای سیمانی منشعب شده تغذیه ذخایر آب زیر زمینی در پایین دست کاهش می یابد اما"سد بطور غیر مستقیم از طریق اقدامات آبخیز داری و بطور مستقیم در منطقه تحت تأثیر دریاچه باعث تقویت آبهای زیر زمینی می شود".(کردوانی1374). اثر دریاچه سد زاینده رود بر سطح ایستابی آب زیر زمینی منطقه مثبت می باشد.چنانکه در منطقه چادگان تغییرات سطح آب زیر زمینی از سال 78-62 بطور متوسط 44/0- متر بوده است ولی در مناطق مشابه بطور متوسط حدود 1 متر افت در سطح آب زیر زمینی وجود داشته است.دامنه اثر دریاچه سد بر سطح ایستابی آب زیر زمینی با نمره متوسط(2+) و اهمیت اثر خیلی کم با نمره (1) تعیین می گردد. دامنه اثر آبخیزداری کم با نمره (1+) و اهمیت اثر خیلی کم با نمره (1)می باشد.
اثرات اقتصادی، اجتماعی
از زمان شروع سدسازی و ذخیره آب در پشت سدها ، همواره مشکلات عدیدهای مانند آبگیر شدن و از بین رفتن زمینهای کشاورزی و روستاهایی که در محدوده سد قرار گرفتهاند و مهاجرت آنها به شهرها و جلوگیری از تاسیس سیستم فاضلابها و ایجاد صنایع در حوضه آبخیز برای محیط اطراف بوجود آمده است و در مقابل استفاده از دریاچه سد شرایطی را برای پرورش ماهی،ذخیره سازی آب و امکان بهره برداری منطقی و اصولی،منحرف وسوار کردن آب رودخانه به کانال آبرسانی، تأمین آب شرب ایجاد اطمینان و اعتماد به دوام و دائمی بودن آب فراهم کرده است.
فهرست مطالب
· حدود و موقعیت جغرافیایی
· ویژگیهای طبیعی
· روشها
· نتایج
· زلزله های القایی
· کیفیت آب سطحی
· پسابهای کشاورزی
· فاضلابهای خانگی ـ شهری
· اثر کاهش رسوبات بر کیفیت آبهای سطحی
· تعادل آب سطحی
· اثر بر روی آبهای زیرزمینی
· اثر بر هوا
· اثر بر صدا
· اثر بر روی جوامع گیاهی و جانوری
· اثرات اقتصادی، اجتماعی
· اشتغال
· اثرات بهداشتی
· زیبایی
· نتیجه گیری
· پیشنهادات
· منابع و مأخذ
Keywords:
دریاچه سد زاینده رود؛ ماتریس وتن و رائو؛ آلاینده ها؛ رسوب؛ اثرات زیست محیطی؛ پایش
سایر منابع مهندسی عمران و نقشه برداری در زمینه سد