کامپوزیت متشکل از دو یا چند ماده با خواص فیزیکی و شیمیایی نسبتا متفاوت است که برای دستیابی به هدف مشخصی مانند افزایش استحکام، درخشش یا مقاومت در برابر الکتریسیته، با یکدیگر ترکیب میشوند. برای ایجاد کامپوزیت، مواد هرگز در یکدیگر حل نمیشوند و ترکیب کردن آنها میتواند ویژگیهای دیگری مانند طول عمر و سختی را نیز بهبود ببخشد. می توانید این تحقیق مهندسی صنایع را به صورت فایل word دانلود نمایید.
مقدمه
از اولين کامپوزيت ها میتوان به کاه گل وآجرهای گلی که در ساخت آنها از تقويت کننده ی کاه استفاده می شده است اشاره کرد در اين مورد كاه نقش تقويت كننده و گل نقش زمينه يا ماتريس را دارد، که قدمت آن به 4000 سال قبل از ميلاد مسيح باز مي گردد . هنگامی که اين دو با یکدیگر مخلوط شوند، در نهايت آجر پخته بدست می آيد که بسيار ماندگارتر و مقاوم تر از هر دو ماده ی اوليه يعنی گل و کاه است.ارگ بم كه شاهكار معماري ايرانيان است، نمونه بارزي از استفاده از كامپوزيت ها در قرن های گذشته است.
قايق هايی که سرخ پوستها با قير و بامبو میساختند و تنورهايی که از گل، پودر شيشه و پشم بز ساخته می شدند ، از نخستین کامپوزيت ها هستند. بسياری از نيازهای صنعتی صنايعی مانند صنايع فضايی، راکتورسازی، الکترونيکی و غيره نمیتوانند با استفاده از مواد معمولی شناخته شده، برآورده شوند.
مثال ديگر، تقويت بتن توسط ميله هاي فولادي است كه قدمت آن به سال 1800 ميلادي بر مي گردد. در بتن مسلح يا تقويت شده، ميله هاي فلزي استحكام كششي لازم را در بتن ايجاد مي کنند چرا كه بتن يك ماده ترد بوده و مقاومت كمي در برابر بارهاي كششي دارد. به اين ترتيب بتن وظيفه تحمل بارهاي فشاري و ميله هاي فولادي وظيفه تحمل بارهاي كششي را بر عهده دارند.
مزایای کامپوزیت ها
مهمترین مزیت مواد کامپوزیتی آن است که با توجه به نیازهایی که داریم، میتوانیم خواص آنها را کنترل کنیم. به طور کلی مواد کامپوزیتی دارای مزایای زیر هستند:
• نسبت به وزن خود مقاومت مکانیکی بالایی دارند.
• مقاومت در برابر خوردگی آنها بالاست.
• نسبت به فلزات خصوصیات مکانیکی بهتری دارند.
• به عنوان یک عایق حرارتی خواص خوبی دارند.
مجموعه این خصوصیات است که باعث کاربردهای گسترده کامپوزیتها در صنایع نوین میشود. در ساخت بدنه جنگندههای رادارگریز از کامپوزیتها استفاده میشود. همچنین در ساخت قطعات هواپیما و پره نیروگاه بادی و پره هلیکوپتر از کامپوزیتها استفاده میشود. بهطور کلی مواد کامپوزیتی به دلیل جرم بسیار کم و مقاومت بالا نسبت به فلزات، در صنعت هوا و فضا کاربرد وسیعی دارند.
کامپوزیتهای زمینه فلزی که به اختصار MMC نامیده میشوند، دسته ای از مواد هستند که حداقل دو جزء تشکیل دهنده دارند که وجود یک جزء فلزی در آنها ضروری است. این مواد دارای پتانسیل استفاده برای تنوع گستردهای از کاربردهای سازه ای و کاربردهای حرارتی میباشند. کامپوزیتهای زمینه فلزی، قادر به تحمل محدودههای دمای کاری بالاتری نسبت به همتاهای فلزی خود هستند و خواصی مانند: استحکام، هدایت حرارتی، مقاومت به سایش، مقاومت به خزش یا پایداری ابعادی در آنها قابل بهبود میباشد.
فهرست مطالب
کامپوزيت 3
تاریخچه ی کامپوزیت ها 3
مزایای کامپوزیت ها 5
انواع کامپوزیت ها 8
طبقه بندی بر مبنای نوع مواد زمینه: 8
کامپوزیتهای زمینه پلیمری (PMCs): 8
کامپوزیتهای زمینه فلزی 8
کامپوزیتهای زمینه سرامیکی (CMCs): 9
کامپوزیتهای کربن/کربن (CCs): 9
کامپوزیت های زمینه فلزی 9
انواع کامپوزیتهای زمینه فلزی 10
کامپوزیتهای فلزی نسبت به سایر انواع کامپوزیت 11
روشهای ساخت کامپوزیتهای زمینه فلزی..................................................12
کاربرد های کامپوزیت زمینه فلزی 16
منابع 22