اقتصاد مقاومتي بر اين موضوع دلالت ميکند که فشارها و ضربههاي اقتصادي از سوي نيروهاي متخاصم، سد راه پيشرفت جامعه است که بايد بر آن غلبه کرد. اين فشارها براي آموزش و پرورش از دو جنبه قابل بحث است؛ يكي مربوط ميشود به فشارهاي خارجي كه عمدتاً تحريم و جنگ نرم در شرايط فعلي عامل اصلي اين بخش است و جنبهديگر فشارهاي داخلي است كه به مجموعه عواملي تلقي ميشود كه موجب بازدارندگي در اجراي سياستگذاريهاي كلان آموزش و پرورش ميگردد. می توانید این تحقیق کارآفرینی را به صورت فایل word دانلود نمایید.
مقدمه
در شرايط وجود فشارهاي خارجي، توزيع ناعادلانه امكانات آموزشي و همچنين نابرابري در پيشرفت تحصيلي دو موضوع جدي هستند كه بهره مندي مناسب همه گروهها از آموزش و پرورش را دچار آسيب ميكند و موجب نارضايتي و تحت تاثير قرار گرفتن اجراي سياستگذاري كلان ميشود. ارتقاي كارايي، كاهش نابرابريها و تامين عدالت آموزشي از جمله مأموريتهاي آموزش و پرورش است كه براي آن لازم است سياستها و برنامههاي ويژه طراحي و به مرحله اجرا گذاشته شود. بهمنظور مردمي كردن اقتصاد آموزش و پرورش و ايجاد عدالت آموزشي، نيازمند مشاركت مبتني بر مدرسه محوري هستيم.
بدين منظور در اقتصاد مقاومتي، اداره مدارس بهصورت مشاركت بخشخصوصي- دولتي موجب ميشود بخش خصوصي بتواند با تنظيم قرارداد مطابق با استانداردهاي آموزشي تعريف شده از سوي وزارتخانه فعاليت كند. به طوري كه مالكيت مدارس برعهده دولت باشد و اداره مدارس به مديران و معلمان متقاضي واگذار شود و دولت بر طبق قراردادي با گروه فرهنگيان متقاضي طي زمان مشخص مدارس را در واقع به بخش خصوصي واگذار كند. در مدارس غيردولتي بهدليل افزايش زياد شهريه تقاضاي محدودي براي اين مدارس وجود دارد و اين تقاضاي محدود امكان وجود رقابت را براي اين مدارس بهوجود نميآورد.
بنابراين ضعف مديريت مطلوب در آن ديده ميشود. براي ايجاد شرايطي كه فاصلهها را ميان مدارس و دولت كاهش دهد و رقابت را در مدارس ايجاد كند و موجب افزايش سطح كارايي مدارس شود و منجر به كاهش فساد ناشي از اتكاء آموزش و پرورش به درآمد نفت و بودجه دولتي گردد، ضرورت دارد تا نگاه جديدي به مدرسه بهعنوان جزيي از سيستم وزارتخانه آموزش و پرورش داشته باشيم.
اهمیت مسئله
همانگونه که مستحضریم مهمترین نقش آموزش و پرورش در تحقق تولید و اشتغال فرهنگسازی میان دانشآموزان، اولیا و مربیان است.در واقع ساماندهی مناسب نیروی انسانی از رویکردهای اصلی آموزش و پرورش در راستای تحقق تولید و اشتغال خواهد بود.مهمترین نقش آموزش و پرورش در تحقق تولید و اشتغال فرهنگسازی در میان دانشآموزان، اولیا و مربیان است. آموزش و پرورش با ایجاد آمادگی ذهنی و روحی برای کارآفرینی، استفاده از تولیدات داخلی و صرفهجویی در امور مختلف زمینه را برای تحقق تولید و اشتغال در جامعه ایجاد میکند.در واقع تدوین کتب درسی و گنجاندن مفاهیم و مطالب در آنها بر مبنای تولید و اشتغال زمینه را برای تحقق اهداف آموزش و پرورش در این زمینه فراهم میکند. متاسفانه طی سالهای اخیر جذب نیروی انسانی بدون کارشناسی صرفا در پاسخ به نیاز اشتغال جامعه بوده و کارآمدی چندانی نداشته است.
به منظور فرهنگسازی اقتصاد مقامتی در میان دانشآموزان ارائه آموزشهای لازم به معلمان از موثرترین گروهها آغار شده و برای تحقق این هدف با ارگانهای دیگری همچون بسیج نیز همکاری میشود.
آموزش و پرورش نقش مهمی در فرهنگ سازی برای ترویج و بسط آنچه در نظام جمهوری اسلامی ایران به دنبال آن هستیم در بین دانش آموزان و خانواده ها دارد. سیاست های این موضوع در کشورمان باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود و آموزش و پرورش رسالت و نقش مهمی در این گفتمان سازی دارد. یکی از بزرگترین رسالت های آموزش و پرورش در این حوزه توجه به تربیت نسلی ست که در آینده بتواند با رویکرد تولید و اشتغال کشور را به سمت پیشرفت سوق دهد.
اقتصاد آموزش و پرورش
يكي ديگر از عواملي كه در شرايط تهديدات خارجي و تحريمها اقتصاد آموزش و پرورش را تحت تاثير ميگذارد، ويژگي اقتصاد كشور است. با توجه به ويژگي اقتصاد ايران و با توجه به آنكه منبع اصلي درآمد دولت فروش حاصل از نفت است، بالطبع وزارتخانه آموزش و پرورش تمايل به استقلال از جامعه دارد. چون در شرايطي كه درآمد نفت مستقيماً عايد دولت ميشود، دولت از نيروهاي توليدي و طبقات اجتماعي كشور مستقل و به درآمد نفت وابسته ميشود.
در چنين شرايطي بهدليل وابستگي آموزش و پرورش كشور به بودجه دولتي و نفت خود را جداي از جامعه احساس خواهد كرد و بهدليل ضعف در رقابت سطح كارايي آن نيز پايين خواهد آمد.
همچنين وجود چنين شرايطي موجب بي ثباتي و فساد خواهد شد. زيرا اتكاء آموزش و پرورش به درآمد نفت و بودجه دولتي، استقلال آموزش و پرورش از جامعه را در پي دارد و به خواستههاي گروههاي گوناگون جامعه كم توجهي خواهد كرد كه خود زمينه ساز فساد و بي ثباتي خواهد بود. در اين ساختار مخدوش شدن سازوكار رقابتي بازار زمينه فساد را فراهم خواهد آورد. در اين وضعيت دستيابي به درآمد دولتي و نفتي خيلي مهمتر از دستيابي به كارايي است و رفتار مديران (آموزش و پرورش) در رقابت براي كسب هرچه بيشتر درآمد دولتي شكل ميگيرد.
اقدامات مهم در راستای تولید و اشتغال در آموزش و پرورش
1. بازگو کردن مضرات استفاده از کالای خارجی برای اقتصاد جامعه به شیوههای مختلف برای دانشآموزان و فرهنگیان
2. برخورد اخلاقی با عوامل و کسانی که رعایت صرفهجویی را نمیکنند توسط دانشآموزان و معلمان
3. بیان اهمیت استفاده از تولیدات داخلی در عدم وابستگی کشور به بیگانگان
4. ترغیب دانشآموزان برای کار و تولید در تعطیلی مدارس
5. توصیه مستمر به همکاران و دانشآموزان نسبت به باز نبودن پنجرهها هنگام روشن بودن بخاری و کولر، رسیدگی به وضع شیرهای آب، استفاده از لامپهای کم مصرف و خاموش کردن لامپهای اضافی در مواقع غیر ضروری
6. بیان اهداف استکبار از ترویج کالاهای تجملاتی و غیر ضروری و متذکر ساختن افراد
7. طرح مسائلی مثل بیان آثار و تبعات دلالی و احتکار برای دانشآموزان و خانوادهها
8. برگزاری مسابقه، همایش و فراخوان علمی در سطح مدارس و ادارات
9. احصاء عملکرد اسرافگرایانه ادارات و نهادهای دولتی توسط دانشآموزان و معلمان و اعلام به مسئولین ذیربط
10. تشکیل جلسات تخصصی و میزگردهای علمی فرهنگی با موضوع حماسه اقتصادی و تولید و اشتغال در سطح ادارات و مدارس
11. آموزش استفاده درست از وسایل و امکانات اداری و دولتی
12. برگزاری کلاسهای آموزش اشتغالزایی و تولیدی برای دانشآموزان، همکاران فرهنگی و خانوادههای آنان
13. ترویج فرهنگ کار، تلاش و کوشش و کار کردن برای رضای خداوند متعال بین فرهنگیان، دانشآموزان و اولیاء
14. آگاه کردن دانشآموزان نسبت به استفاده بهتر از منابع مالی و خرید در حد نیاز
15. بیان فواید قناعت و صرفهجویی و توصیه و ترغیب و تشویق دانشآموزان و اولیا به آن در مناسبتها و فوقبرنامهها
16. بیان مطلب توسط معلمان در مورد صرفهجویی، پرهیز از تجمل، ضرورت کار و تلاش در سر کلاسها
17. تبلیغ کالای ایرانی بر روی جلد کلیه کتب و درخواست از تولید کنندگان برای تبلیغ بر روی دفاتر و نوشتافزار
فهرست مطالب
پیشگفتار 6
مقدمه 6
اهمیت مسئله 7
اهمیت موضوع 7
اقتصاد آموزش و پرورش 9
مشكلات در آموزش و پرورش در راستای تولید و اشتغال 10
اقدامات مهم در راستای تولید و اشتغال در آموزش و پرورش 13
کاهش هزینهها در آموزش و پرورش در راستای تولید و اشتغال 14
بازدیدهای هدفمند از صنایع داخلی 15
نقش آفرینی مناسب در تولید و اشتغال 16
منابع و مآخذ 17