چگونه می توان زندگی بهتری کرد و از زندگی لذت برد؟ راز شاد بودن چیست؟ این سؤالی است که از دیرباز مطرح بوده است؟ پژوهندگان علوم رفتاری با هدف یافتن پاسخ این سؤالات بسیار کوشیده اند. دانش امروزی در رابطه با شادی و شادکامی ، مثبت اندیشی، امیدواری، رضایت از کار و زندگی و بالاخره جامعه شادکام، نتیجه این کوشش هاست. مفاهیمی که در حوزه روان شناسی مثبت نگر قابل واکاوی و پژوهش اند. (لیوبوسکی، شلدون و شید، 2005) معتقدند هر فردی الگویی را برای شاد یا ناشاد بودن خود دارد که باعث می شود اتفاقات را آنگونه ای تعبیر کند که باعث حفظ شادی اش شود به طور کلی افراد شاد به شرایط و وقایع به شیوه مثبت تر و سازگارانه تری پاسخ داده و دارای استرس کمتر و سیستم ایمنی قوی تر و خلاق تر از افراد ناشاد هستند. می توانید این تحقیق روانشناسی را به صورت فایل word دانلود نمایید.
در شادکامی، به باور بسیاری از روانشناسان مثبت نگر، حداقل سه جزء اساسی عاطفی، اجتماعی و شناختی وجود دارد. جزء عاطفی باعث حالات هیجانی مثبت و جزء اجتماعی منجر به روابط اجتماعی گسترده و مثبت با دیگران و جزء شناختی، تفکری را موجب می شود که وقایع روزمره را با خوش بینی تعبیر و تفسیر می کند.
شادی و نشاط از دو دیدگاه لذت جویی و دیدگاه شناختی حائز اهمیت است.
1- در دیدگاه لذت جویی: با قدمت تاریخی چند هزار ساله آمده است که رفتار انسان همواره در جهت و به منظور کسب، حفظ و ازدیاد لذایذ زندگی و اجتناب از درد است. لذت و نشاط در هر لحظه تنها عامل ارزشمندی است که فرد در جهت کسب آن گام برمی دارد. لذت مورد نظر مکتب لذت جویی نتیجه دروندادهای مربوط به حواس پنجگانه است. به همین دلیل در مکتب لذت گرایی نشاط فقط شامل حداکثر آثار مثبت حواس بینایی، شنوایی، لامسه، بویایی و چشایی است. به عبارت دیگر از نگاه لذت جویی فرد فقط زمانی احساس نشاط می کند که ادراکی همراه با لذت تاز آنچه در حوزه حواس پنجگانه خود احساس می کند داشته باشد.(دوناوولد، 1997 به نقل از زمانی 1394).
2- نظریه پردازان دیدگاه «شناختی» «شادکامی» را احساسی می دانند که حاصل پیشرفت منطقی در جهت رسیدن به هدف می باشد. در این دیدگاه، هر چه فرد گام هایی در راه رسیدن به هدفش برمی دارد بر میزان شادیش افزوده می شود، بر خلاف نشاط مورد نظر در مکتب لذت گرایی که خود لذت هدف است، در دیدگاه شناختی نشاط مأخوذ از هدف و به عبارت دیگر هدف انگیخته است.
فهرست مطالب
· تعریف شادکامی
· اجزاء شادکامی
· عناصر شادکامی
· نظریه های شادکامی
· ویژگی های افراد شادکام
· تحقیقات پیرامون شادکامی
· شادکامی از نگاه دانشمندان مختلف
· عوامل مؤثر بر شادکامی
· ذهن آگاهی
· تعریف دانشمندان از ذهن آگاهی
· ویژگی های افراد ذهن آگاه
· پیشینه ذهن آگاهی
· نظریه های ذهن آگاهی
· نظریه آسیب شناسی ذهن