امنیت از نیازها و انگیزه های اساسی انسان به شمار می رود، به طوری که با زوال آن آرامش خاطر انسان از بین می رود و تشویش، اضطراب و ناآرامی جای آن را می گیرد. شناخت عوامل موثر بر ایجاد احساس امنیت، از پیش شرط های اساسی در برنامه ریزی جهت ارتقاء سطح امنیت عمومی می باشد. رشد جامعه و خود شکوفایی آن متکی بر سرمایه های انسانی، مادی و اجتماعی خانواده ها بوده و این سرمایه ها نیازمند امنیت، احساس امنیت و ایمنی است. بی تردید آنگاه که روح و جسم اعضای خانواده در آرامش و آسودگی خاطر باشد، تمامی قوای ذهنی و جسمی آنها معطوف به خود شکوفایی مادی و معنوی میگردد. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین سرمایه اجتماعی و سلامت اجتماعی با امنیت خانواده میباشد. این پژوهش از نوع پیمایش مقطعی و با استفاده از ابزار پرسشنامه در میان خانواده ها انجام شد. نمونه این پژوهش 375 خانواده بود که به روش نمونه گیری طبقه ای به طور تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. دادهها با استفاده از نرم افزارspss و به وسیله آزمونهای تیتست، آنوا و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تمامی ابعاد سرمایه اجتماعی با سلامت اجتماعی رابطه معناداری دارند. همچنین نتیجه گیری میشود که بین سلامت اجتماعی و سرمایه اجتماعی با امنیت خانواده رابطه مستقیمی وجود دارد. می توانید این تحقیق را به صورت فایل word دانلود نمایید.
مقدمه
مطالعه در تاریخ جوامع بشری نشان از آغاز تاکنون حکایت از آن دارد که برخی از نیازهای انسان علیرغم پیشرفتهای که در سیر تاریخی او صورت گرفته هنوز با او همراه بوده و نه تنها از اهمیت آن کاسته نشده، بلکه ابعاد جدیدتری را به خود اختصاص داده که درگذشته مطرح نبوده است. یکی از مهمترین این نیازها، نیاز به امنیت است.
امنیت
اَمنیَّت حالت فراغت نسبی از تهدید یا حمله یا آمادگی برای رویارویی با هر تهدید و حمله را گویند. امنیت از ضروریترین نیازهای یک جامعه است. امنیت در گفتمان سلبی۱۰۰ بر نبود خطر و تهدیدات استوار است؛ ولی امنیت در گفتمان ایجابی به تأمین و تضمین آسایش و آسودگی نظر دارد مفهومهای مرتبط با امنیت در فارسی کلاسیک با واژههای زِنهار و زینهاری ادا میشد. امنیت از درون انسان نشات میگیرد و ارتباط وثیقی با ایمان دارد. هر گاه آدمی بتواند به مدیریت عقل خویش تعادل لازم را بین قوای درونی خود مانند غضب، شهوت و … برقرار کند انسان ایمنی است. انسانهای ایمن جامعهٔ ایمن و انسانهای ناایمن جامعهٔ نا ایمن را تشکیل میدهند. مفهوم امنیت از یک سو بسیط است بدین معنا که هر انسانی امنیت یا ناامنی را درک میکند؛ ولی از سوی دیگر پیچیدهاست و تعاریف متعدد و متنوعی از آن ارائه میشود. برای درک بهتر مفهوم امنیت، در مطالعات امنیتی تلاش میشود که این مفهوم را به اجزاء کوچکتر و قابل درک تری بشکنند. من جمله؛ تجزیهٔ مفهوم امنیت به ارکان آن. ارکان امنیت عبارتند از: مرجع امنیت، تهدید امنیت، تولید کنندهٔ امنیت، ابزار و روش تولید امنیت و بالاخره غایت امنیت. مهمترین رکن امنیت مرجع امنیت است. مرجع امنیت ناظر بر این سؤال اساسی است: که امنیت چه کسی؟ یا چه چیزی؟
امنیت خانواده در فضای مجازی
با پیشرفت هر روزه تکنولوژی و فضای مجازی، خانواده ما بیشتر به این فضا وابسته شده و گاها بدون آن، زندگی بسیار سخت و کسالت بار می شود. برای حفظ امنیت خانواده نمی توان با این تکنولوژی مبارزه کرد، بلکه بهترین گزینه برای حفظ خانواده از آسیب های آن، داشتن کنترل روی آن است. از جمله مهمترین مباحثی که امنیت در خانواده را در فضای مجازی به خطر می اندازد می توان به خطر هک شدن، سرقت اطلاعات،آلوده شدن سیستم ها به ویروس، تشویق به انجام جرائم سایبری و یا وارد شدن به سایت های غیر اخلاقی، اشاره کرد. شرکتهایی که در زمینه تولید ابزارهای فیلترینگ برای کنترل دسترسی کودکان به اینترنت فعالیت میکنند، در گزارشهای خود اعلام کردهاند که بیش از یک سوم اینترنت را سایتهای غیراخلاقی تشکیل میدهند که میتوانند آسیبهای فراوانی به کودکان و حتی بزرگسالان وارد کنند.
راهکارهای حفظ امنیت خانواده در فضای مجازی
بسیاری از خانواده ها وقتی از آسیب های موجود در فضای سایبری مطلع می شوند، بهترین راهکاری که به ذهنشان برای برخورد با این پدیده خطور می کند، حذف کامل فضای مجازی از محیط خانواده و یا ایجاد محدودیت های شدید برای استفاده از آن می باشد. اما پیشنهاد ما، اجازه دسترسی به این فضا، منتها با کنترل بیشتر از سوی خانواده می باشد. از آنجایی که دانستن اصول اولیه محافظت در فضای مجازی، امری ضروری به نظر میرسد رعایت نکاتی در این باره به تمامی خانوادهها توصیه میشود. نکاتی مثل توجه به محل قرار گیری سیستم رایانه در منزل، ایجاد قوانینی برای استفاده درست از فضای مجازی، نصب نرم افزارهای امنیتی روی سیستم، استفاده از ابزارها و نرم افزارهای کنترلی و نظارتی و آموزش این نکته به اعضای خانواده که افراد آنلاین غریبه هستند و نباید هر اطلاعاتی را در اختیار این افراد گذاشت.
نتیجه گیری
مطالعه در تاریخ جوامع بشری از آغاز تاکنون حکایت از آن دارند که برخی از نیازهای انسان علیرغم پیشرفتهای که در سیر تاریخی او صورت گرفته هنوز با او همراه بوده و نه تنها از اهمیت آن کاسته نشده، بلکه ابعاد جدیدتری را به خود اختصاص داده ها درگذشته مطرح نبوده است. یکی از مهمترین این نیازها، نیاز به امنیت و آرامش است. بنابراین به میزانی که امنیت در حوزه فردی و اجتماعی قوام یافته و استقرار می یابد به همان میزان شادابی، سرزندگی و پویایی در خانواده و اجتماع آنان تبلور یافته و احساس خوشایند امنیت جلوه گر میشود. بدین لحاظ است که وجود احساس امنیت مبتنی است بر امنیت تولید شده و استقرار یافته و ارتقاء و افزایش احساس امنیت نیز موکول است به ارتقاء و پایداری امنیت، بنابراین احساس امنیت در نهاد خانواده در بستر امنیت مشهود و عینی شکل میگیرد.
سرمایه اجتماعی ثروتی است که در جوامع انسانی وجود دارد اما حفظ و تولید آن نیاز به تحقق شرایطی دارد که یکی از مهمترین شرایطی که در این فرآیند ما را یاری می رساند، خانواده میباشد. خانواده به عنوان مهمترین عامل جامعه پذیری میتواند هنجارهای اعتماد، عمل جمعی، منافع جمعی، کنشهای متقابل را در افراد درونی ساخته و در ابعاد ساختاری و ابعاد شناختی به حفظ و تقویت سرمایه اجتماعی یاری رساند. یافته ها نشان می دهد که افراد متاهل نسبت به افراد مجرد از سلامت اجتماعی بالاتری برخوردارند. رابطه بین تاهل و سلامت روانی در مطالعات بسیاری مورد تایید قرار گرفته است حتی نظریه پردازان سلامت اجتماعی نیز بر این رابطه تاکید کردهاند
در ادامه به بررسی مواردی که در زیر عنوان شده است می پردازیم.
· امنیت خانواده
· جنبه های مختلف امنیت خانواده
· خانواده
· سلامت اجتماعی
· ابعاد سلامت اجتماعی
· اهداف سلامت اجتماعی
· عوامل اثرگذار بر سلامت اجتماعی
· سرمایه اجتماعی
· فرضیهها
· روش تحقیق
· روش تجزیه و تحلیل داده ها
· یافته های پژوهش
· منابع