مصرف سیگار یک مشکل بهداشتی در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه است. الگوی بین نظریهای برای فهم تغییر رفتار به خصوص برای رفتار مرتبط با اعتیاد نه تنها راهی برای فهم تغییر رفتار مطرح میکند، بلکه پایهای برای ارزیابی آمادگی افراد برای تغییر و مداخلات منطبق با این آمادگی ارایه میکند. تعيين مراحل تغيير رفتار مصرف سیگار می تواند در طراحي مداخله هاي مناسب و مؤثر به منظور ترک يا کاهش مصرف سيگار مورد استفاده قرار گيرد. هدف از اين مطالعـه، تعيين مراحل تغيير رفتار در افراد مصرف کننده سيگار بود. شما می توانید این تحقیق روانشناسی را به صورت فایل word دانلود نمایید.
مقدمه
سبك زندگي نامناسـب يكي از عوامل تأ ثيرگذار در بروز بيماريهاي مزمن از جمله سرطان كولون، پرفشاري خون، بيماريهاي مـزمن انسدادي ريـوي، سـيروز كبدي، ايـدز و بيماريهاي قلب و عروق ميباشد. مصرف سيگار به عنوان رايجتـرين و ارزانترين ماده اعتياد آور داراي عوارض زيانبار جسمي و رواني است. طبـق آمارهـاي سازمان بهداشت جهاني تنها مصرف سيگار سالانه چهار ميليـون مرگ را در پـي دارد. سهم كشورهاي در حال توسعه از استعمال دخانيات معادل 70 درصد كل مصرف دخانيات جهان است. براساس برآورد سازمان جهاني بهداشت اين تعداد مرگ در سال 2030 به ده ميليون نفر بالغ خواهد شد و به دليل اينكه نيمي از اين موارد مرگ در افـراد ميانسـال و مولـد روي مـيدهـد، ميتوانـد باعـث كـاهش 20 تـا 25 سال از عمر افـراد 35 تا 61 ساله، شود. براساس بررسيهاي به عمل آمده، يك سوم درآمد خانوار در خانوادههاي فقير صرف مصرف سـيگار مـي شـود.
بیان مسئله
برای ترک کردن سیگار و شروع زندگی سالم راههای مختلی وجود دارد که از میان آن میتوان به رفتار درمانی، درمان با جایگزینهای نیکوتینی و درمان دارویی اشاره کرد که ترکیب روش رفتار درمانی به همراه دارو بهترین و موثرترین روش برای ترک سیگار است. بعضی از انواع داروها همچون بوپروپیون و چمپیکس برای ترک سیگار استفاده میشوند که در میان تمامی داروها، چمپیکس (وارنیکلین) جز دسته داروهای است که منحصراً برای ترک سیگار استفاده میشود. این دارو دریافت کنندههای نیکوتینی را مسدود میکند و مانع چسبیدن نیکوتین به آنها میشود و این باعث میشود که میل به سیگار کم شود. اتصال این دارو به عنوان یک آگونیست نسبی غیرنیکوتینی به گیرندههای استیل کولین منجر به تحریک نسبی و آزاد شدن دوپامین در بخش پاداش دهنده دستگاه عصبی مرکزی میشود و اتصال نیکوتین ناشی از سیگار را به صورت رقابتی مهار میکند. در نتیجه وارنیکلین باعث سرکوب علایم قطع نیکوتین و کاهش میل به سیگار کشیدن میشود.
علائم ترک سیگار و اثرات این تصمیم مثبت در بدن
علائم ترک سیگار در برخی افراد خفیف و در برخی افراد دشوار تر است. این علائم نشان دهنده موفقیت فرد در ترک سیگار و بهبودی آن ها است. این علائم در برخی افراد پس از دو تا چهار هفته و در برخی دیگر به مدت بیشتری به طول خواهد انجامید. نکته ای که به فرد در راحت تر سپری کردن این دوران کمک می کند، این است که این علائم موقتی بوده و به زودی برطرف خواهند شد.
بررسی رفتار بعد ترک سیگار
زمانی که افراد سیگار می کشند یک طرز فکر خاصی دارند، بعداز ترک ان ذهن آن ها تغییر می کند. افراد سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری افسردگی دارند. هیچ کس نمی داند چرا اینگونه است. افرادی که دچار افسردگی هستند ممکن است سیگار دود کنند تا احساس خوبی داشته باشند. رفتار بعد ترک سیگار مهم نیست که علت چیست، درمان هایی وجود دارد که برای افسردگی و سیگار کشیدن کار می کنند. شد.
نتیجه گیری
از این مطالعه حاصل میشود که زندگی بعد از ترک اعتیاد نیاز به مراقب و برنامه ریزی دارد، روح و جسم بیمار و حتی اطرافیان او به شدت آسیب دیده و نیازمند ترمیم و بهبودی است. صرفا ترک جسمانی اعتیاد کافی نیست و برای رهایی باید از راهکارهای که در مقاله به آن اشاره شد استفاده کرد تا فرد برای زندگی جدیدی آماده شود.