این جزوه کلاسی زیست شناسی در مورد اندام های داخلی بدن انسان و نقشی که در بدن دارند صحبت می کند. شما می توانید این جزوه در زمینه زیست شناسی را به صورت فایل word دانلود نمایید.
ترکیبات معدنی
ترکیباتی را که کربن ندارند و یا اینکه کربن دارند و در خارج بدن موجودات ساخته میشوند، ترکیبات معدنی میگوییم.
ترکیبات آلی
ترکیبات آلی کتاب درسی را در 6 دستهی کربوهیدراتها، لیپیدها، پروتئینها، اسیدهای نوکلوئیک، گلیکوپروتئینها و توکلئوپروتئینها دستهبندی کردهایم.
اندامهای بدن انسان و سایر جانوران
کبد اندامی است که در سمت راست بدن و زیر پردة دیافراگم قرار دارد. کبد از طریق یک مجرا با کیسة صفرا و دوازدهه در ارتباط است و موادی را به آنها وارد میکند. به علت موقعیت فراگیری و شکل کبد، کلیه راست قدری پایینتر از کلیة چپ واقع است. کبد همانند غدههای بزاقی، لوزالمعده و کیسة صفرا نوعی غدة گوارشی است. این غدة گوارشی با لولة گوارش در ارتباط است و ترشحات خود را به درون آن میریزند. این ترشحات در گوارش غذا نقش دارند.
اعمال کبد
ساخت صفرا: یاختههای کبد (جگر)، صفرا را میسازند.
نمکهای صفراوی، بیکربنات، کلسترول و فسفولیپید لسیتین است.
لیپیدها: مولکولهای حاصل از گوارش لیپیدها به درون یاختة پرز، منتشر میشوند و در ساخت کیلومکرون (ذرههایی شامل تریگلیسیرید، فسفولیپیدها، کلسترول و پروتئین) استفاده میشوند. کیلومکرونها با برون رانی به مایع بین یاختهای و سپس به مویرگ لنفی وارد میشوند. کیلومکرونها بعداً همراه با لنف، به خون وارد و لیپیدهای آن در کبد با بافت چربی ذخیره میشوند.
کیسة صفرا
این اندام در زیر کبد قرار دارد و مجرای آن به مجرایی از کبد که به ابتدای دوازدهه متصل است، در ارتباط است.
سنگ کیسة صفرا: ترکیبات صفرا مانند کلسترول، در کیسة صفرا رسوب میکنند و سنگ کیسة صفرا ایجاد میشود، سنگ مجرای خروج صفرا را میبندد و درد ایجاد میکند. بیلی روبین در خون افزایش مییابد و در بافتها، زردی (یرقان) پدید میآید.
اندام های دیگر بدن عبارت است از:
معده
رودة باریک
رودة بزرگ
پانکراس (لوزالمعده)
مغز