این مقاله مربوط به رشته حقوق است و به معرفی انواع جرایم مانند آدم ربایی، توهین، قتل، مزاحمت، نشر اکاذیب و ... می پردازد و این جرایم را از نظر رکن مادی و معنوی بررسی کرده و میزان مجازات هر جرم را هم بیان می کند. شما می توانید این مقاله حقوق در زمینه جرم شناسی رابه صورت فایل word دانلود نمایید.
جرم آدم ربایی یا دزدیدن دیگری ابتدائ در مواد202و203ق.م.ع منسوخ مطرح گردید و متعاقب آن ماده واحده طرح قانونی مربوط به تشدید مجازات رانندگان متخلف در سال 1335 به تصویب رسید.در سال 1353 با لغو مواد202و203ق.م.ع قانون تشدید مجازات ربایندگان اشخاص وضع شد.در حال حاضر با تصویب ماده621ق.م.ا(هر کس به قصد مطالبه وجه یا مال به قصر انتقام یا هر منظور دیگری به عنف یا تهدید یا حمله یا به هر نحو دیگری شخسا" یا توسط دیگرشخصی را برباید یا مخفی کند به حبس از پنج تا پانزده سال محکوم خوا هد شد. در صورتی که سن مجنی علیه کمتر از پانزده سال تمام باشد یا ربودن توسط وسیله نقلیه انجام پذیرد یا به مجنی علیه آسیب جسمی یا حیسیتی وارد شود مرتکب به حدکثر مجازات تعین شده محکوم خواهد شد و در صورت ارتکاب جرایم دیگر به مجازات آن جرم نیز محکوم میگردد.) در مستندات قانونی مربوطه قانون گذار از عناوین مختلفی استفاده نموده است. در مواد621و629از اصطلاحات(برباید)،(ربودن)استفاده شده است و در مواد631ق.م.ا عنوان( بدزدد)مورد استفاده قرار گرفته که به نظر میرسد واژگان مترادفی باشند.
مجازات آدم ربایی ساده از پنج تا پانزده سال است. اجرای مجازات جرم آدم ربایی اعم از ساده یا مشدد به استناد بند 2ماده30ق.م.ا قابل تعلیق نیست و تعقیب مر تکب نیز مستلزم شکایت بزه دیده نخواهد بود ولی گذشت او میتواند به عنوان یکی از جهات مخففه موجبی برای تخفیف باشد.(بند 1ماده22ق.م.ا) اجرای مجازات معاونت در آدم ربایی باشد و یا آدم ربایی مقدمه یا لازمه جرم دیگری باشد مرتکب به استناد قسمت اخیر ماده به جمع مجازاتها محکوم خواهد شد(.. ودر صورت ارتکاب جرایم دیگر به مجازات آن جرم نیز محکوم میگردد) به طریق اولی این حکم در سایر مصادیق تعدد نیز جاری خواهد. جرایم دیگر اعم است از جرایمی که علیه ربوده شده یا موضوعهای دیگر مرتبط با آدم ربایی انجام میگیرد.
به موجب تبصره ماده 621 ق.م.ا( مجازات شروع به ربودن سه تا پنج سال حبس است.) تصریح قانون گزار به واژه (ربودن) به معنای جرم محسوب نشدن شروع به اخفای دیگری نیست. در تشخیص و تمایز شروع به ربودن از عملیات مقدماتی .جرم تام ربودن به ویژه با توجه به مستمر بودن آن باید با عنایت به این که ماده41ق.م.ا نظریه ذهنی را پذیرفته است دقت کافی مبذول گردد.
توقیف یا اخفای غیر قانونی
این جرم که علیه آزادی تن دیگری ارتکاب می یابد در ماده583قانون مجازات اسلامی به این شرح مورد پیش بینی قانون گذار قرار گرفته است. هر کس از مقامات یا ما مورین دولتی یا نیروهای مسلح یا غیر اینها بدون حکمی از مقامات صلا حیتدار... جرم موضوع این ماده توسط همه افراد اعم از آن که مقام دولتی داشته یا نداشته باشند قابل ارتکاب است. به علاوه اقدام مرتکب نسبت به تو قیف حبس یا اخفای دیگری با ید بدون رضایت وی و بدون مجوز قانونی باشد. تفاوت توقیف وحبس مذکور در ماده این است که حبس کردن معمولا برای مدت طولانی و در داخل مکان معین و محصوری انجام میشود در توقیف لوزما" فرد در مکان محصوری نگه داشته نمی شود. بنا براین کسی که با اتخاذ عنوان مجعول سرنشینان خودورویی را به بهانه بازرسی خودر آنها مدتی در کنار خیابان نگاه داشته و اجازه رفتن به آنها نمی دهد مرتکب توقیف غیر قانونی می شود.
تفاوت(مخفی کردن)با (حبس کردن) آن است که در مخفی کردن دور نگاه داشتن قربانی از دید دیگران مد نظر مرتکب میباشد و این کار لوزوما" در محل بسته و محصوری انجام نمی شود مثل اینکه کسی فرزند صغیر دیگری را داخل خانه خود نگه دارد بدون اینکه خانه اش ازوما" قفل و بست محکمی داشته باشد.
ویژگیهای بزه دیده
در جرم آدم ربایی ساده بزه دیده باید حداقل پانزده سال سن داشته باشد و در غیر این صورت و بر حسب مورد ممکن است مشمول آدم ربایی مشدد(قسمت اخیر ماده621)و یا دزدیدن طفل تازه متولد شده(ماده631)گردد.جنسیت دین ملیت وامثال اینها موثر در تحقق جرم نخاهد بود.
شکل ارتکاب
در ماده621ق.م.ا آدم ربایی یا اخفا به دو شکل مطرح گردیده است . نخست مباشرت.قانون گذار این مصداق را با جمله(...شخصا"...شخصی را برباید)مشخص نموده است و منظور موردی است که آدم ربایی توسط مرتکب مستقیما" و بدون واسطه انجام میگیرد.
دوم مداخله غیر مستقیم و در مصداقی که بیش از یک نفر در آدم ربایی دخالت نمایند. هر کس.. توسط دیگری شخصی را برباید یا مخفی کند به حبس از پنج تا پانزده سال محکوم خواهد شد. بنابراین جمله مذکور ناظر به موردی است که در وقوع آدم ربایی یک سبب و یک مباشر مداخله دارند و سبب از اقوا مباشر است مانند آنکه مباشر به دلایلی از قبیل جهل به موضوع یا فقدان سایر شرایط لازم برای انتساب جرم به وی مبادرت به ربودن نماید و یا به دلیل صغر جنون ویا اکراه بتوان سبب را مسول شناخت.
توهین
جرم توهین یکی از جرایم علیه حیثیت معنوی اشخاص محسوب میشود . توهین از لحاظ لغت از ریشه (وهن) گرفته شده و به معنی (سست کردن. ضعیف کردن و خوار و خفیف کردن) میباشد. در اصطلاح این واژه به هر رفتاری دلالت دارد که بتواند به نحوی موجب وهن حیثیت کسی در نظر افراد متعارف و معمولی جامعه شود.
این عمل نه تنها از لحاظ حقوقی بلکه از نظر اخلاقی و مذهبی نیز مذموم و ناپسند شمرده میشود. خداوند در قرآن کریم عمل عیب گویان هرزه زبان را تقبیح کرده. بد زبانی را مذمت فرمود و از مسخره کردن دیگران باز داشته است. در کتب فقهی نیز کسانی که الفاظ تحقییر آمیزی را نسبت به دیگران به کار میبرند که به حد قذف نمی رسد مستحق تعزیر دانسته شده اند. جم توهین از اقسامی بر خوردار است. توهین ساده عبارت از توهین و اهانتی است که علیر غم دارا بودن وصف مجرمانه از هیچ کیفیت مشددای بر خوردار نیست. اما گاه مجازات جرم توهین به دلیل وجود کیفیات مشدده تشدید میشود.
نشر اکاذیب
الف. عنصر قانونی جرم نشر اکاذیب
ماده 698ق.م.ا میگوید:((هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکوائیه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یاتوزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضائ یا بدون امضاء اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصداعمالی را بر خلاف حقیقت راسا" یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحا" یا تلویحا" نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی ار انحاءضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان باید به حبس از دو ماه تا دو سال ویا شلاقتا74ضربه محکوم شود.
ب.عنصر مادی جرم نشر اکاذیب
1-طرق ارتکاب جرم نشر اکاذیب
اظهار و نشر اکاذیب یا نسبت دادن عمل خلاف حقیقت به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی به یکی از طرق مذکور در ماده698ق.م.ا. عنصر مادی جرم نشر اکاذیب را تشکیل میدهد.
2-مطلق بودن جرم نشر اکاذیب تحقق جرم نشر اکاذیب منوط به تحقق خارجی ضرر نیست ولذا جرم مطلق است ونه مقید . ماده698ق.م.ا. صراحتا" بر بی تاثیر بودن ورود یا عدم ورود ضرر مادی یا معنویبر غیر صراحت دارد.
3- بر خلاف حقیقت بودن اکاذیب یا اعمال اسنادی
الف. برخلاف جرم افترا که تحقق آن مستلزم جرم بودن عمل اسنادی است درجرم نشر اکاذیب اکاذیب اظهار شده یا اعمال اسناد داده شده باید بر خلاف حقیقت باشد وجرم بودن آن الزامی نیست. بنابراین اگر متهم ثابت کند که مطالب اظهار شده حقیقت داشته است جرم منتفی و متهم تبرئه می شود. بدیهی است بار اثبات مطابق با واقع بودن مطالب اظهار شده بر عهده متهم است.
ب.اسناد اکاذیب واعمال موردی موضوع جرم شناختن(انتشار اکاذیب)و(اسناد واعمال خلاف حقیقت) هر چند درماده قانونبه جمع گفته شده ولی منظور نوع آن امور بوده وبر حسب عرف و تبادر به یک عمل هم صدق میکند ولذا اگر کسی یک فقره امر کذب وبر خلاف حقیقت را هم به نحو مقرر در آن ماده به کسی نسبت دهد قابل تعقیب است.
هتک حرمت منازل
مصونیت خانه مکمل امنیت تمامیت جسمانی شخص است. به طوری که امنیت شخصی شامل جان ومال فرد وقتی تامین است که خانه شخص نیز مصون از تعدی تجاوز وتعرض باشد. هیچکس نباید بتواند بدون اجازه صاحب خانه وارد منزل او بشود ویا خانه او را بدون اجازه مقامات قضایی مورد بازرسی قرار دهد. قرآن مجید مصونیت خانه ومسکن را مورد تایید وتاکید قرار داده و در آیات27و28 از سوره نور میفرماید: ای اهل ایمان هرگز به هیچ خانه مگر خانه های خودتا ن تا با صاحبش انس ندارید وارد نشوید واگر به خانهای کسی را نیافتید باز وارد نشوید تا اجازه یافته آنگاه در آیید. اصل بیست و دوم قانون اساسی میگوید: حیثیت،جان،مال،حقوق،مسکن وشغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز میکند.
مزاحمت تلفنی
مزاحمت تلفنی عنوان مجرمانه ای است که از سال 1375 در قوانین کیفری ایران شکل گرفته است. تا قبل از این تاریخ مزاحمت های تلفنی با استناد به قواعد عمومی و قوانین عام و یا آیین نامههای اموراخلاقی جرم شناخته میشد.
بخشنامه وزارت دادگستری در سال1341 در واکنش به مزاحمت های تلفنی که منجر به مرگ طرف یا سایر آسیب های روحی و مرض شنونده شده بود نقطه تحول مهمی در جزئیات به شمار میرود.
پیشگفتار 1
آدم ربایی 2
رکن مادی 2
الف-رفتار مجرمانه 2
ویژگیهای بزه دیده 3
شکل ارتکاب 3
عدم رضایت شرط لازم 3
رکن معنوی 4
ب)انگیزه مرتکب 4
مجازات آدم ربایی 4
شروع به آدم ربایی 5
جهات تشدید مجازات جرایم ماده621ق.م.ا(آدم ربایی) 5
جرم نوزاد ربایی موضوع ماده631ق.م.ا 5
توقیف یا اخفای غیر قانونی 6
تهدید و اکراه 7
1.رکن قانونی 7
2. رکن مادی 7
3.رکن معنوی 8
تهدید به قتل 8
1.رکن مادی 9
2. رکن معنوی 9
3.مجازات 9
توهین 10
گفتار اول:توهین ساده 10
1-2-موهن بودن رفتار 11
2-2وجود مخاطب معین 11
3-2شخص حقیقی بودن مخاطب 12
4-2-زنده بودن مخاطب 12
5-2-خصوصی یا علنی بودن توهین 12
6-2-صریح بودن توهین 13
7-2- عدم لزوم ارتجالی بودن توهین 13
3- نتیجه حاصله 13
ب)عنصر روانی 14
گفتار دوم:توهین مشدد به اعتبار مقام مخاطب 14
ب) توهین به سایر کار کنان و مقامات دولتی ایران 15
ج)توهین به مقامات سیاسی خارجی 16
د)توهین به صاحبان حرفه ها و مشاغل خاص 16
گفتار سوم: توهین مشدد به اعتبار جنسیت یا سن طرف توهین 17
گفتار چهارم: توهین مشدد به اعتبار قداست طرف توهین 17
گفتار پنجم: توهین مشدد به اعتبار نحوه ارتکاب 18
گفتار ششم: توهین مشدد به اعتبار و سیله ارتکاب 18
نشر اکاذیب 19
ارکان عمومی جرم نشر اکاذیب 19
الف. عنصر قانونی جرم نشر اکاذیب 19
ب.عنصر مادی جرم نشر اکاذیب 19
عنصر معنوی جرم نشر اکاذیب 20
مجازات جرم نشر اکاذیب 20
1-مجازات مفتری 20
2. لزوم شکوائیه شاکی خصوصی 20
هتک حرمت منازل 20
ارکان عمومی و اختصاصی جرم هتک حرمت منازل 21
1-رکن قانون جرم 21
2-عنصر مادی جرم 21
3- عنصر معنوی جرم 22
رژیم جزائی-حقوقی هتک حرمت منزل 22
1-تعقیب جزایی وسرانجام آن 22
2-عواقب کیفر،بعد از صدور حکم: 22
2-کیفیات مشدده جرم 22
1-رکن مادی جرم 23
رکن معنوی جرم 23
انواع مجازاتهای قابل اجرا 23
مزاحمت تلفنی 23
1.رکن مادی 24
الف. وسیله ارتکاب 24
ج . نتیجه شرط تحقق جرم 24
2.رکن معنوی 25
3.مجازات مزاحمت 25
هتک حرمت مردگان 25
1-رکن قانونی جرم نبش قبر بدون مجوز 25
2-رکن مادی جرم نبش قبر بدون مجوز 25
جرم مادی مقید به حصول نتیجه: 25
3-رکن معنوی جرم نبش قبر بدون مجوز 26
انواع مجازاتهای قابل اجرا 26
منابع تحقیق:........................................................................................................................................................27