این مقاله به بررسی عوامل موثر بر اعتیاد به خصوص اعتیاد در سنین پایین می پردازد.اعتیاد به خصوص اعتیاد جوانان و نوجوانان یکی از بزرگ ترین خطراتی است که جامعه را تهدید می کند.برخوردها و ارتباطات اوليه با كودكان در درون خانواده، براى رشد سالم و عدم سوء مصرف مواد مخدر بسيارحياتى است. خطــر ســوء مصرف مواد در دوران گذار مثل تغيير مدرســه، تغيير محــل، يا طلاق افزايش مي يابد. اگر بتوانيم ازمصرف مواد پيشگيرى كنيم، می توانيم از اعتياد به مواد نيز پيشگيرى نماییم.
امروزه مسئله اعتیاد پا را از مرزهای بهداشت و درمان فراتر نهاده و به یک بحران اجتماعی و پدیده شوم و خانمانسوز تبدیل شده است. سوءمصرف موادمخدر یکی از بحثانگیزترین مسائلی است که در حوزه روانشناسی و جامعهشناسی نظر متخصصان را بهخود جلب نموده است. بهطوریکه به یقین میتوان گفت امروزه استفاده روزافزون از مواداعتیادآور یکی از معضلات بزرگ و پیچیده جوامع انسانی شده است.
متأسفانه، آمارهای موجود و مقایسه آن در کشورهای مختلف، وضعیت وحشتناکتری را در کشور ما نشان میدهد. در کشور ما مصرف موادمخدر علاوه بر جرائم رایج در سایر کشورها منجر به موارد دیگری چون سرقت، طلاق، انحرافات جنسی و اخلاقی و... هم میشود؛ بهطوریکه بیش از نیمی از زندانیان کشور ما بهنحوی با پدیده اعتیاد در ارتباط هستند.
همیشه پاسخ به این پرسش که چرا افراد به موادمخدر تمایل پیدا میکنند، بسیار دشوار است؛ چرا که تنها یک عامل منحصربهفرد نمیتواند شخص را بهسوی اعتیاد سوق دهد و در واقع ترکیبی از عوامل گوناگون زمینه را برای گرایش به اعتیاد فراهم میآورد که در این مقاله سعی شده است به بررسی برخی از مهمترین فاکتورهای مستعدکننده در گرایش افراد به اعتیاد پرداخته شود. مقاله حاضر عوامل مخاطرهآمیز اعتیاد را از سه دیدگاه به شرح ذیل مورد کاوش قرار میدهد و در آخر راهکارهای اصلاحی ـ آموزشی خود را در این زمینه ارائه میدهد:
عوامل مخاطرهآمیز اعتیاد
الف. عوامل مخاطرهآمیز فردی
ب. عوامل مخاطرهآمیز محیطی
ج. عوامل مخاطرهآمیز اجتماعی
بهنظر یکی از محققان (گورساش) همبستگی معنیداری بین رفتار عبادتگری و سوءمصرف مواد وجود دارد. پایبندی به انجام منظم رفتارهای مذهبی نقش بازندهای در توجه، گرایش و مصرف موادمخدر ایفا میکند. شما می توانید این مقاله را به صورت فایل word دانلود کنید.