كوهنوردي و صخرهنوردي
ورزش هاي گوناگون علاوه بر انكه از بروز بسياري از بيماري ها جلوگيري كرده و نقش پيشگيري را به عهده دارند هموارهقادرند در درمان بسياري از بيماريهاي بشري موثرواقع شده و يك نقش درماني را از نظر علم پزشكي بر عهده بگيرند.
بدين منظور توجه شما را به اثرات درماني ورزش در ارگانهاي مختلف بدن و بيماريهاي مربوط جلب مينماييم.
فشار خون بالا : با انجام ورزشهاي معمولي همراه با رژيم غذايي و استراحت مناسب در طي يك سال ميتوان فشار خون ماكزيمم را از 17به حدود 14رسانيد.و به وضوح روشن است كه ورزشكاران معمولا دچار عوارض فشار خون نميشوند .و ورزش حتي در سنين 80_60 سالگي ميتواند در متعادل نگهداشتن فشار خون سهيم باشد.زيرا در اثر ورزش عروقي كه در سطح بدن جريان دارند انبساط يافته و فشار خون سقوط ميكند .پياده روي و كوه نوردي به خوبي قادرند فشار خون بالا را متعادل ساخته و بته مرحله درمان برسانند.
ازدياد چربي خون : ورزش منظم و مستمر در بيماراني كه داراي چربي خون با لايي هستند قادر است كلسترول خون يا چربي مضر خون(LDL كلسترول) را كاهش و در عوض باعث ازدياد چربي مفيد خون (HDL) بشوند در نتيجه از اثرات ناشي از ازديادچربي خون در بروز بيماريهاي عروقي و سنگهاي صفراوي جلوگيري مينمايد.
بيماران با دردهاي قلبي (سكته) : انجام ورزشهاي سبك طبق آمار هاي جهاني نه تنها قادر است انواع دردهاي قلبي پايدار و غير پايدار را تسكين و كاهش دهد بلكه قادر است سبب حل شدن لخته هاي داخل خون شرياني قلب شده و از بروز سكته هاي بعدي ممانعت ميكند .همچنين ورزشهاي سبك مانع از زسوب پلاكهاي چربي در داخل عروق كرونر قلب و يا عروق ساير نقاط بدن شده و در پيشگيري بيماريهاي قلبي و عروقي آيندهي افرادي كه يكبار به انفركتوس مبتلا شده اند دخيل باشند
بيماري : امروزه ثابت شده است كه ورزشهاي مناسب در نزد افرادي كه مبتلا به ديابت هستند و حتي انسولين نيز تزريق مينمايند بسيار مفيد بوده و مقاومت بدن را در برابرعوارض حاصله از اين بيماري بيشتر مينمايد .
كوهنوردي
کوهنوردي ورزشي مفرح و در عين حال سخت و طاقت فرساست.کوهنوردي را نميشود همينطوري شروع کرد.يعني يک کيف روي کولت بيندازي و پر از خوراکي کني و براي گذراندن يک روز به يک کوه يا تپه بروي. اگر مي خواهيد يک کوهنورد موفق شويد ابتدا بايد با يک باشگاه کوهنوردي مراجعه کنيد. پس از مشورت با مربيان و ثبت نام در آن باشگاه سعي کنيد تا برنامه اي را که آنها دارند انجام دهيد و فقط با مربيان و راهنمايان آنها به کوه برويد. چون خطر هاي زيادي وجود دارد که آنها بر آن آگاهي دارند. در ضمن آنها کارکشته تر از شما هستند.
با تواضع و فروتني با صبر و حوصله ميتوانيد يک کوهنورد با تجربه و کارازموده شويد. در برابر مشکلات کمر خم نکنيد. طي گذشت زمان شما برنامه هاي زيادي خواهيد رفت و تجربيات زيادي کسب مي کنيد در نتيجه يک فرد با تجربه ميشويد که ديگران ميتوانند به شما اتکا کنند. پس سعي کنيد از روز اول که به جرگه ي کوهنوردان وارد شديد صبر و تواضع داشته باشيد.
دويدن و كوهنوردي آرام و طولاني
براي دست يابي به تندرستي و نشاط راهي دلپذيرتر از دويدنها و كوهنوردآرام و طولاني در پاركها و تپها و كوهاي نزديك منطقه ي مسكوني وجود نداردو هزينه ي زيادي براي چنين ورزشي لازم نيست.
از طرفي محيطهاي طبيعي و پر از درخت و اب چه در كوها و چه در تپها قطعا بر روي تمام اركانهاي بدن (جسم و روح انسان)جهت كار و فعاليت بيشترو خستگي كمتر تاثير مطلوب دارد.به منظور حداكثر بهده برداري از اين ويژگي خود بايد تمرينات دويدن يه كوه پيمايي را به طور منظم انجام دهيم در غير اين صورت بدين مقصود مخواهيم رسيد.
براي دويدن و كوه پيمايي آرام و طولاني مواد زير ضروري است:
انتخاب فضاي مناسب: پاركها و كوهاي اطراف محل سكونت كه خيلي راحت در دسترس باشد.خوشبختانه كساني كه در شهرهاي بزرگي مانند تهران و ...... كه به كوهستان نزديك اند ميتوانند به اساني از آن استفاده كنند
انبخاب زمان ورزش: پزشكان ورزشي در كشورهاي پيشرفته نظر دارندكه بهترين زمان براي ورزش بعد از ظهر هاست و پس از غذاي سبك و به موقعو بين ساعات3تا 7 ميباشد.البته نبايد فراموش كردكه در شهرهايي مانند تهران اين برنامهخطرناك است چون هواي آلوده و دود به نا سلامتي بيشتر كمك ميكند
نتيجه دويدن و كوهنوردي آرام و طولاني
بهبود اعمال عصبي و رواني :تحقيقات و مطالعات طب ورزشي نشان ميدهد دويدنها ي منظم و راه پيماييدر كوهستان انتقال اكسيژن را از ششها به تمام نقاط تحتاني بدن تسهيل مرده و از اينرو به طور مو ثري بر روي عملكرد دماغي اثر ميگذارد