تعاریف زیادی از اینترنت اشیاء توسط انجمنهای مختلف تحقیقاتی بر اساس نوع نگرش آنها به نقاط قوت این ایده بیانشده است. اینترنت اشیاء به معنی یک شبکه جهانی از اشیاء مرتبط که هر یک دارای آدرس مختص به خود بوده، می باشد که بر اساس قراردادهای استانداردشدهای با یکدیگر در ارتباط هستند. شما می توانید این تحقیق در زمینه فن آوری اطلاعات را از پورتال آموزش و پژوهش دانشگاهیان (پویان) به صورت فایل word دانلود نمایید.
تعاریف و مفاهیم فناوری اینترنت اشیاء
اصطلاح «اینترنت اشیاء» اولین بار توسط کوین اشتون در سال 1999 بکار برده شد و برای نخستین بار توسط انتشارات مؤسسه MIT به دنیامعرفی گردید و جهانی را توصیف کرد که در آن هر چیزی، از جمله اشیا بی جان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند و به کامپیوترها اجازه دهند آنها را سازماندهی و مدیریت کنند.
مفهوم اینترنت اشیاء بوسیله یکی از افراد کمیته توسعه RFID در سال 2000 رقم خورد. او به امکان کشف اطلاعات در مورد یک شیء برچسب خورده بوسیله جست و جو در یک آدرس اینترنت خاص و یا محتوای یک بانک اطلاعاتی اشاره نمود. از آن زمان واژه اینترنت اشیاء به مفهوم اشیاء روزمرهای که قابل تشخیص، مکانیابی، آدرس دهی و کنترل از طریق اینترنت باشند (چه از طریق RFID، شبکه بیسیم، شبکه WAN و یا سایر ابزارها) گره خورد. اشیاء روزمره تنها شامل وسایل الکتریکی نیست بلکه اشیایی که به هیچ وجه به آنها به دید یک وسیله الکتریکی نمینگریم را هم شامل می شود. مانند غذا، پوشاک، مواد، قطعات و ...
دیدگاه شئگرا
استفاده از علائم فرکانس های رادیوئی اولین و سادهترین روش برای تحقق بخشیدن به این دیدگاه میباشند. انجمن Auto-ID که از پیشگامان توسعه اینترنت اشیاء در دنیا است، اصطلاح اینترنت اشیاء را شبکه گستردهای از علائم فرکانس¬های رادیوئی و فناوری سنسور¬ها میداند. هدف از تأسیس این نوع نهادها رسیدن به یک معماری مشترک در اینترنت اشیاء بر مبنای کد الکترونیکی منحصربهفرد اشیاء بوده است. کد الکترونیکی یک شیء درواقع بهمنظور پشتیبانی از گسترش استفاده از علائم فرکانس های رادیوئی در شبکه های تجاری مدرن و ایجاد استانداردی در این شبکه ها به وجود آمد
دیدگاه اینترنت گرا
در سال 2008، تعداد 25 عدد از شرکتهای بزرگ دنیا بر روی پروتکلی به نام «IP برای اشیاء هوشمند» جهت ارتباط آنها در شبکه توافق کردند. بر اساس این پروتکل حجم زیادی از وسایل که بر روی آنها سیستمهای جاسازیشده در حال اجرا میباشند قادر به ارتباط با یکدیگر هستند. این پروتکل استفاده از IP برای توسعه «اینترنت اشیاء» را تضمین میکند. برای رسیدن به IPSO انجمن IEEE استاندارد IEEE 802.15.4 را در معماری IP گنجانده است.
دیدگاه معناگرا
تعداد اجزا موجود در اینترنت در آینده بهشدت در حال افزایش است بنابراین موضوعاتی مانند چگونگی نمایش، ذخیره، ارتباط، جستجو و سازماندهی اطلاعات به وجود میآید که در اینترنت اشیاء باعث چالشهای زیادی میشود. در این حالت فناوریهای معنایی میتوانند نقش کلیدی در این رابطه بازی کنند. درواقع میتوان راهحلهای مناسبی برای توصیف موجودیتها، استدلال رویداد های تولیدشده در اینترنت اشیاء، محیط های اجرای معنایی و معماری که با نیازمندیهای اینترنتی از اشیاء سازگار شده است و همچنین ذخیرهسازی مقیاسپذیر و ساختار ارتباطی را مورداستفاده قرارداد.
کاربردهای اینترنت اشیاء (IoT)
• خانه
• حمل و نقل
• زراعت و دامپروری
• کارخانه ها و صنایع
• بهداشت و درمان
• شهرهای هوشمند
• مدیریت زنجیزه تامین
امنیت اینترنت اشیاء (IoT)
یکی از چالش های عمده ای که باید به منظور وارد کردن اینترنت اشیاء به جهان واقعی بر طرف شود امنیت است. معماری های اینترنت اشیاء قرار است با جمعیتی حدود میلیاردها اشیاء سر و کار داشته باشد، که با یکدیگر و با دیگر نهادها، مانند انسان ها و یا نهادهای مجازی تعامل خواهند داشت. همه این تعاملات باید به نحوی محافظت شود، از جمله حفاظت از اطلاعات و تأمین خدمات تمام بازیگران مربوطه و نیز محدود کردن تعداد حوادثی که بر کل اینترنت اشیاء تأثیر می گذارد. با این حال، حفاظت اینترنت اشیاء یک کار پیچیده و دشوار است. تعداد حمله های در دسترس حمله کننده های مخرب با توجه به اتصال جهانی (دسترسی هر کسی) و دسترس پذیری (دسترسی به هر مکان، در هر زمان) به عنوان روندهای اصلی اینترنت اشیاء ممکن است گیج کننده باشند. تهدیداتی که می تواند بر نهادهای اینترنت اشیا تأثیر گذارد متعدد هستند، مانند حملات باهدف کانال های ارتباطی مختلف، تهدیدات فیزیکی، محرومیت از خدمات، ساخت هویت، و غیره. در نهایت، پیچیدگی ذاتی اینترنت اشیاء، که در آن نهادهای ناهمگن متعدد واقع در زمینه های مختلف می توانند اطلاعات را با یکدیگر مبادله کنند، پیچیدگی های بیشتر طراحی و بکارگیری مکانیزم های امنیتی کارآمد، سازگار و مقیاس پذیر را می طلبد.
مثالی از تجاری سازی اینترنت اشیا (IOT)
بنام استارت آپ: Carsense
کشور سازنده: هند
سال تأسیس: 2015
نوع فعالیت: ارائهدهنده راهحلهای هوشمند برای راننده و خودرو
کمپانی Carsense با بهکارگیری سنسورها و طراحی یک اپلیکیشن توانسته است دادههای بسیاری را در مورد وضعیت خودرو و همچنین الگوی رفتاری راننده، در اختیار کاربران خود قرار دهد. با استفاده از این راهحل، کاربران میتوانند میزان مسافت طی شده و همچنین میانگین سرعت خود را در هر لحظه بر روی اپلیکیشن ببینند. در صورت حمل خودرو توسط جرثقیل و یا سرقت آن، بهصورت بلادرنگ هشداری به اپلیکیشن ارسال خواهد شد و کاربر میتواند در هر لحظه از مکان دقیق خودرو خود مطلع شود. ویژگی دیگر ارائهشده توسط این راهحل این است که در صورت برخورد شدید خودرو با هر شی و بروز تصادف، یک پیام اضطراری به همراه مکان دقیق خودرو برای نیروهای امدادی ارسال میشود. این اپلیکیشن میتواند با استفاده از سنسورهای نصبشده بر روی قطعات خودرو در صورت بروز هرگونه نقص فنی در قطعات، آن را سریعاً گزارش کرده و همچنین با بررسی رفتار راننده، راهحلهایی جهت کاهش مصرف سوخت و بهبود فرآیند نگهداری از خودرو ارائه دهد.دون اطلاع یا رضایت آنها داشته باشد.