فرآیند تحلیل سلسله مراتبی بر مبنای مقایسه های زوجی بنا نهاده شده است که محاسبات را تسهیل می نماید و یکی از جامع ترین سیستم های طراحی شده برای تصمیم گیری با معیارهای چندگانه است، زیرا این تکنیک امکان فرموله کردن مسئله را به صورت سلسله مراتبی فراهم می آورد و همچنین معیارهای مختلف کمی و کیفی را در نظر گرفته و امکان تحلیل حساسیت روی معیارها و زیر معیارها را دارد. می توانید این تحقیق را به صورت فایل word دانلود نمایید.
روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
یکی از کارآمد ترین تکنیک های تصمیم گیری فرایند تحلیل سلسله مراتبی (Analytical Hierarchy process-AHP) که اولین بار توسط توماس ال ساعتی در ۱۹۸۰ مطرح شد . که بر اساس مقایسه های زوجی بنا نهاده شده و امکان بررسی سناریوهای مختلف را به مدیران می دهد.
ساخت سلسله مراتبی
سلسله مراتبی یک نمایش گرافیکی از مساله پیچیده واقعی می باشد که در راس آن هدف کلی مساله و در سطوح بعدی معیار ها و گزینه ها قرار دارند، هر چند یک قاعده ثابت و قطعی برای رسم سلسله مراتبی وجود ندارد . سلسله مراتبی ممکن است به یکی از صورت های زیر باشد :
• هدف _ معیارها _ زیر معیار ها _ گزینه ها
• هدف _ معیارها _ عوامل _ زیر عوامل _ گزینه ها
ترکیب(محاسبه) وزنها
۱) وزن نسبی ( local priority)
• روش حداقل مربعات
• روش حداقل مربعات لگاریتمی
• روش بردار ویژه
• روشهای تقریبی
۲) وزن نهایی ( overall priority): وزن نهایی هر گزینه در یک فرایند سلسله مراتبی از مجموع حاصلضرب اهمیت معیارها در وزن گزینه ها بدست می آید.
مقایسه های زوجی
تحلیل مقایسه زوجی (Paired Comparison Analysis)، به شما کمک می کند تا اهمیت تعدادی از انتخابهای مرتبط با یکدیگر را تعیین نمائید.این روش بخصوص زمانی مفید خواهد بود که شما فاقد داده های هدفمند برای ایجاد زیر بنائی برای این کار باشید. این روش حل مهمترین مسائل را آسان نموده،یا گزینش راه حلی که متضمن بیشترین منافع باشد را تسهیل می نماید. تحلیل مقایسه زوجی به شما اجازه می دهد تا در شرایطی که دچار ناسازگاری تقاضاها در مورد منابع تان می شوید، بتوانید به اولویت بندی این درخواستها نائل آئید.
کاربردهای صنعتی
برای هر دستور کار و خواسته عملکرد مکانیکی، الکترومغناطیسی یا نرمافزاری و غیره که برای آن فرمول یا دستورالعمل مطلق و شفاف ریاضی وجود نداشته باشد و بهویژه زمانی که دستور کار بهوسیلهٔ جملات انشاء شده باشد، نرمافزار متکی به منطق فازی راهگشا و کارآمد است. برخی از کاربردها عبارتند از: هدایت و کنترل هرگونه دستگاه و تأسیسات پویا و حرکتساز را میتوان با کمک منطق فازی به بهترین وجه اعمال نمود. از جمله ماشین لباسشویی، قطارها، ترمز ایبیاس خودرو، آسانسور، جرثقیل، تسمه نقاله، موتورهای احتراقی، نشست و برخاست خودکار هواپیما و غیره.
دستگاههای سمعی/بصری دیجیتال.
«آیندهنگری» نرمافزارها جهت جلوگیری از هنگ کردن سرورها، کنترل موتورهای جستجوگر در اینترنت، سیستمهای نرمافزاری ترجمه، رباتیک و هوش مصنوعی، بررسی احتمال برداشتهای سرندیپیتی، مهندسی پزشکی از جمله آسیبشناسی یا هدایت و کنترل تأسیسات سی تی اسکن، سی سی یو و آی سی یو، دستگاه ضربانساز قلب.
کارهای ریسک شناسی، آماری و ارزیابی بانکی جهت تصمیمگیریهای مدیران.
محاسبات آماری بیمهها برای یافتن فاکتورهای ریسک در قراردادها. (بسیاری از شرکتهای بیمه در جهان، ارزیابی صدمات و طلب خسارت مشتریان را چند سالی است بوسیله نرمافزارهای فازی پوشش میدهند و از این راه با تقلب و کلاهبرداریهای مشتریان مبارزه میکنند.