الگوی برنامهریزی و جایگزینی نیازمندیهای شهری
در این قسمت از پورتال آموزش و پژوهش دانشگاهیان (پویان) تحقیق در زمینه الگوی برنامهریزی و جایگزینی نیازمندیهای شهری به صورت فایل Word برای دانلود ارائه شده است.
تعیین استانداردها و سرانههای شهری برای هر شهر، مستلزم موقعیت محلی آن شهر میباشد. از طرفی، در معین نمودن حداقل مقدار لازم زمین برای هر فرد شهرنشین كه در شهر سكونت نموده است، عواملی مانند آب و هوا (در تعیین تراكم جمعیت، تراكم ساختمانها، بافت شهری، تعداد طبقات ساختمانی، اندازه و گسترش شهر و غیره)، قیمت زمین (در رابطه با اندازة در آمد خانوارهای شهر، حداقل تفكیك اراضی و....) و عوامل اجتماعی و اقتصادی دیگر، دخالت دارند. معمولاً برای شهرهای دنیا، استانداردها و اندازههای مختلفی وجود دارد كه در بسیاری جهات با یكدیگر متفاوت است. در هر كشور، با توجه به مقتضیات و خصوصیات شهرهای آن، ضابطههای مشخصی وجود دارد. این ضابطهها متأثر از منطقهای است كه شهر در آن گسترده شده و از عوامل اقتصادی و فرهنگی و تكنولوژیكی است. این عوامل در رابطه با خصوصیات مردم و نحوة زندگی آنها قرار میگیرد و معیار مشخصی را به وجود میآورد.
روش تعیین سرانهها، در انطباق با امكانات توسعة شهر و شرایط اجتماعی و اقتصادی آن قرار دارد. و هر یك از سرانههای پیشنهادی در رابطه با كاربرد اراضی، و نیازهای جمعیت تعیین میشود. بنابراین، ابتدا بایستی در سطح كل شهر و نسبت به تمام جمعیت به تعیین معیار پرداخت و برای هر یك از كاربریها (مانند كاربری مسكونی، تفریحی، درمانی، آموزشی) و اجزاء مربوط به آنها، سرانهای معین نمود كه مجموع این سرانهها، سرانه شهری پیشنهادی را تعیین مینماید، كه آخرالامر مقدار مساحتی را كه جهت گسترش آیندة شهر (فرضاً برای مدت زمان مشخصی مثلاً ده سال) لازم است، به دست خواهد داد.
از موارد دیگری كه بایستی در كاربرد اراضی آیندة شهرها درنظر گرفته شود، آن است كه برای ساختمانهای مختلف شهری ضابطههایی درنظر گرفته شود كه به مقررات ساختمانی مشهور است. این مقررات كه نسبت به تراكمهای مسكونی متفاوت است، عبارتند از: میزان مساحت هر قطعه از اراضی مسكونی (حداقل تفكیك)، حداقل طور و عرض هر قطعه، توزیع جمعیت و نوع واحدهای مسكونی در هر تراكم (تك خانواری، دو خانواری، چند خانواری و...)، تعداد طبقات ساختمانها، حداكثر زیربنای مجاز در هر یك از طبقات ساختمانی، حداكثر كل زیربنا به كل زمین و مانند آن. این ضوابط، در مورد سایر ساختمانهای شهری مانند ادارات، مراكز تجاری، بیمارستانها، مدارس و غیره نیز، بایستی رعایت گردد.