علم حسابداری با تمدن همزاد است و به اندازه ی تمدن بشری قدمت دارد. حسابداری همراه سایر دانشهای فنی در گذر زمان در پاسخ به نیازهای فزاینده و گوناگون بشری رشد و تکامل یافته است. حسابداری زبان تجارت است، زیرا اطلاعات مالی را به آگاهی دیگران میرساند. این زبان به منظور ثبت و تجزیه و تحلیل اطلاعات اقتصادی برای افراد، موسسات، سازمانهای دولتی و سایر نهادها مورد استفاده قرار میگیرد. برای توزیع صحیح منابع کمیاب مالی و استفاده از آنها، لازم است تصمیم گیریهایی مناسب بر مبنای قابل اعتماد صورت پذیرد، از این روی حسابداری نقش مهمی در سیستم اقتصادی و اجتماعی هر جامعه ایفا میکند. موضوع حسابداری ماهیت اقتصادی دارد و روش های آن خصلت آماری دارد. موضوع مشخصی که حسابداری با آن سروکار دارد قیمت پولی است. حسابداری رنگ و فام اخلاقی دارد، زیرا یافتن حقیقت و منعکس کردن آن بخشی از وظیفه اجتماعی حسابداری است و یکی از اصول حسابداری، رازداری میباشد.
هنرجویان در این رشته با مکاتبات اداری، ثبت و بایگانی، کار با انواع ماشینهای اداری، تنظیم اسناد مالی، امور بانکی، بیمه و مالیات، بورس، گمرک، معاملات تجاری داخلی و خارجی، امور مالی شرکتها وموسسات اداری، حسابداری صادرات و واردات، بازرگانی ایران و جهان، مقررات تجاری برخی کشورها، آمارگیری و تجزیه و تحلیل دادهها و ... آشنا خواهند شد.
هنرجویان این رشته پس از گذراندن اول دبیرستان وارد هنرستان های فنی وحرفه ای می شوند که پس از گذراندن دو سال می توانند در کنکودر کاردانی پیوسته دانشکده های فنی و حرفه ای دانشگاه فنی و حرفه ای و کاردانی پیوسته دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی شرکت نمایند و پس از گذراندن در دوره کاردانی می توانند در آزمون کاردانی به کارشناسی نیز شرکت کنند.
شاحه های این رشته در مقطع کاردانی فنی و حرفه ای عبارتند از:
- حسابداری بازرگانی-حسابداری
- حسابداری (گرایش حسابرسی)
- حسابداری (گرایش صنعتی)
- حسابداری (گرایش مالی)
- حسابداری (گرایش مالیاتی)
- تبلیغات و بازاریابی
فارغ التحصیلان این رشته در زمینه های زیر می توانند فعالیت شغلی داشته باشند:
- کارمند امور مالی ادارات
- کارمند امور مالیاتی
- کارپرداز ادارات و شرکتها
- حسابداری مالی و صنعتی
- مسئول رسیدگی و صدور اسناد
- متصدی اعتبارات
- تحویلدار بانک
- حسابدار و جمعدار اموال ادارات و ارگان ها