صورت بندی دانش اجتماعی مسلمین در چارچوب یک رشته تحصیلات تکمیلی در واقع ایده جدیدی است که از سوی اصحاب نگرش نقادانه به علوم اجتماعی مدرن، پیش کشیده شده است. در بستر این رشته ضمن حفظ سویه های نقادانه در فضای فلسفه علوم اجتماعی، بر میراثی تأکید می شود که می تواند از جهت روش و محتوا راه جایگزین در علوم اجتماعی باشد. دست مایه اصلی رشته کارشناسی ارشد دانش اجتماعی مسلمین، میراث تفکر اجتماعی اسلامی است که قرن ها مسائل جوامع اسلامی را فهم، نقد و حل می کرده است. بازتولید این میراث و فهم مسائل اجتماعی امروز در چارچوب نظریه اجتماعی برخاسته از این سنت فکری کار ویژه پژوهشگران دانش اجتماعی مسلمین است.
در رشته کارشناسی ارشد دانش اجتماعی مسلمین، هم مبانی نظری علوم اجتماعی جدید مورد نقد و بررسی قرار می گیرد و هم تا حد امکان با آراء اجتماعی متفکرین مسلمان و نحوۀ مواجهۀ ایشان با معضلات اجتماعی و دانش هایی که در حوزۀ تمدنی اسلام تولید شده است، آشنایی صورت می گیرد.
دانشجویان رشته کارشناسی ارشد دانش اجتماعی مسلمین با دوره ها و جریان های فکری جهان اسلام و بسترهای معرفتی اندیشه های اجتماعی مسلمین در مقاطع مختلف، استخراج آثار فلاسفه و دانشمندان و مورخان مخصوصا دانشمندان مسلمان ایران، اصول و مبانی فرهنگی و متافیزیکی نظریه های جامعه شناختی، سهم متون و نصوص اسلامی در تکوین اندیشه های اجتماعی مسلمین، وضع اجتماعی و فرهنگی کشورهای اسلامی، جامعه شناسی سیاسی و ... آشنا می شوند.