برنامه ریزی توسعه منطقه ای به این مفهوم است که چگونه می توان برای یک منطقه که ممکن است شامل چند شهر بزرگ و یا چند استان باشد، برنامه ریزی داشت تا در سطح ملی و جهانی به برتری های نسبی مورد نظر مسئولین و سیاستمدارن آن منطقه نایل شد و در این میان از توازن در پیشرفت و رشد آن منطقه بصورت همگن نیز بهره مند شد. برای رسیدن به چنین هدفی، نیازمند نیروهایی هستیم که دانش کافی و توان فکری لازم را داشته باشند. رسيدن به اهداف رشد و توسعه در مناطق مختلف بايد بر شناخت خصوصيات کمي و کيفي منطقه مبتني باشد:
- از نظر کمي خصوصيات جمعيتي و نيروي کار، ميزان منابع طبيعي، توليدي و سرمايه اي، ويژگي هاي مصرف و بازارهاي درون منطقه اي، امکانات مبادلات برون منطقه اي و نيز چگونگي ميزان تکنولوژي هاي بکار گرفته شده در سطح منطقه اعم از سنتي يا مدرن و امکانات زيربنايي منطقه شناخته شود.
- از نظر کيفي توانايي ها، استعدادها و قابليت هاي منطقه سنجيده شود و در ازاي آنها برنامه هاي همه جانبه اقتصادي، اجتماعي جهت رشد و توسعه ساير مناطق، طراحي، ارائه و اجرا گردند.
اجرای برنامه های فوق بر عهده فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد برنامه ریزی توسعه منطقه ای می باشد که با دانشی که در طول دوره به دست می آورند بتوانند در این حوزه به ایفای نقش بپردازند.