علوم آزمایشگاهی یکی از شاخههای علوم پزشکی است و بیشتر با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و بافتهای بدن انسان با هدف تشخیص بیماری، پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه سر و کار دارد. رشتهی علوم آزمایشگاهی در امر بهداشت و كاهش هزینههای درمانی بسیار مؤثر است؛ زیرا با این ابزار مهم میتوان با دقت به علتهای ایجاد بیماریهای مختلف و عوامل ایجادكنندهی آنها پی برد و راه مناسب برای مقابله با این عوامل را انتخاب كرد.
متخصصین رشته علوم آزمایشگاهی در کاهش هزینه ها و زمان و نیز پیشنهاد بهترین گزینه درمان یا پیشگیری نقش مهمی دارند. قبل از هر چیز باید برای آشنایی با آزمایشگاه تشخیص طبی به این نكته اشاره كرد كه به طور كلی در یك آزمایشگاه تشخیص طبی یا تشخیص پزشكی، از همهی آزمایشهای لازم روی نمونههایی مثل مدفوع، خون و ادرار و مایعات دیگر بدن برای بررسی خواص ظاهری، اندازهگیری میزان طبیعی و غیر طبیعی و همچنین ارتباط به دستآمده میتوان در ارتباط با چگونگی درمان و انتخاب راههای مناسب برای مقابله با بیماریها استفاده كرد. برای مثال، میزان طبیعی گلبولهای سفید خون، 5 تا 10 هزار در هر میلیمتر مربع خون است كه در بیماریهای عفونی، آلرژی و موارد دیگر، بر تعداد آنها افزوده میشود و گاهی حتی به 100000 (صدهزار) در هر میلیمتر مربع خون هم میرسد كه به كمك این نشانه میتوان درمان مناسبی برای مقابله با بیماری انتخاب كرد.
درحال حاضر بر اساس مجوز وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی، کسانی حق تأسیس آزمایشگاه تشخیص پزشکی دارند که در یکی از رشتههای پاتولوژی یا علوم آزمایشگاهی دارای درجه دکترای حرفهای باشند. کسانی که دارای تخصص پاتولوژی هستند افرادی هستند که دارای درجه دکترای حرفهای پزشکی هستند و افراد دیگر که دارای درجه دکترای حرفهای علوم آزمایشگاهی یا آزمایشگاه بالینی هستند، افرادی هستند که در رشته علوم آزمایشگاهی مدرک دکترای حرفهای گرفتهاند . این رشته از نظر کاربرد و بازارکار، یکی از رشتههای خوب گروه پزشکی است. زیرا با توجه به توسعه و اهمیت امر بهداشت و زمینه مناسب کاری، اغلب فارغالتحصیلان این رشته به راحتی وارد بازارکار میشوند.