رشته مهندسی پلیمر
مهندسی پلیمر با مواد در سطح مولکول ها و اتم ها سر و کار دارد. اگر نگاه کوتاهی به اطراف خود بیاندازید محال است که محصولات پلیمری را نبینید. شاید در دنیای امروز زندگی بدون مواد و محصولات پلیمری بسیار سخت باشد. بسیاری از لباس ها، کفش های لاستیکی، بسیاری از قطعات خودرو، ظروف پلاستیکی و ملامینی، قطعات گوشی موبایل، کامپیوتر و بسیاری از لوازم خانه از محصولات پلیمری تشکیل شده اند. همچنین این صنعت در ساخت رنگ درها و دیوارهای خانهها و پوشاک، پوشش کابلها و سیمها و هرآنچه که از لاستیک یا پلاستیک ساخته شده است، نقش کلیدی دارد.
پلیمرها به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند. پلیمرهای طبیعی موادی مانند ترکیبهای سلولزی، چوب، کاغذ و پشم هستند و از مواد نفتی نیز میتوان مواد پلیمری مصنوعی را تهیه کرد.
مهندس صنایع پلیمر معمولا به طراحی و تولید محصولات پلیمری از قبیل لاستیک، پلاستیک، الاستومر، رزین و سایر مواد مورد نیاز صنعت اشتغال دارد. مثلاً استخوان های مصنوعی، دندان مصنوعی و یا لنزهای چشمی (حوزه پزشکی)، لوله های آب و فاضلاب پلی اتیلن، کف پوش ها، کلید های برق، بسیاری از عایق های رطوبتی و گرمایشی (صنعت ساختمان)، برخی از قطعات هواپیما، بدنه سازه های پرنده (صنعت هوافضا) و بسیاری دیگر از محصولات و تجهیزات همه از مواد پلیمری ساخته میشوند.
حوزه کاری مهندس پلیمر با گرایش پلیمریزاسیون با انواع كاتالیستهای پلیمریزاسیون و بررسیهای سینیتیكی و ترمودینامیكی واكنشهای پلیمریزاسیون و همچنین توسعه فنآوری تولید پلیمرها در مقیاس نیمهصنعتی، با استفاده از روشهای مدلسازی، شبیهسازی و طراحی فرایندهای پلیمر شدن و سایر فرایندهای مرتبط سر و کار دارد.
یک مهندس پلیمر می تواند با استفاده از فناوری نانو در زمینه نانوپلیمر فعالیت داشته باشد. از این زمینه ها می توان به نانو كامپوزیتها، نانو روكشها، نانو الیاف پلیمری، نانو كاتالیزورها، نانو گویچههای پلیمری و نانو امولسیونهای پلیمری اشاره کرد.
گرایش های رشته مهندسی پلیمر بیشتر در مقاطع تحصیلات تکمیلی موضوعیت می یابد و در مقطع لیسانس، گرایش ها با هم تفاوت چندانی ندارند. از گرایش های رشته مهندسی پلیمر در مقطع لیسانس، می توان به گرایش صنایع پلیمر و گرایش تکنولوژی و علوم رنگ اشاره کرد.
گروه مهندسی پلیمر پورتال آموزش و پژوهش دانشگاهیان (پویان) تلاش می کند تا به کمک ظرفیت های علمی و تجربی اساتید و مهندسین پلیمر محیطی پویا برای تبادل علم و تجربه مهندسی پلیمر فراهم آورد.