آموزش مقاله نویسی (بخش سوم)

بررسی مبحث چکيده در مقاله نویسی

اهميت چکيده چه در مقاله و چه در پايان نامه بر کسي پوشيده نيست، چکيده هم مانند  عنوان  از اهمیت بسیاری برخوردار است.

بعضي اوقات داوران زمان  کافي برای مطالعه کل مقاله ندارند و با بررسی  چکيده کل مقاله شمارا مورد قضاوت قرار ميدهند ، حتي اگه فرصت
کافي هم داشته باشند و تمام مقاله شمارا بخوانند بازهم  ابتدا چکيده را ميخوانند و اولين قضاوت و پيش داوري در ذهنشان  شکل ميگيرد، بنابراين در نوشتن چکيده بايد بسيار دقت کرد.


چکيده از چه بخش هایی  تشکيل شده؟

1.      مقدمه کوتاه(در مورد اهميت موضوع، اين قسمت اجباري نيست)

2.      هدف از پژوهش(که همان عنوان مقاله ميشه)

3.      روش تحقيق(توصيفي،پيمايشي، تجربي، کاربردي و....)

4.      جامعه آماري و روش نمونه گيري

5.      ابزار گرد آوري دادهها و نحوه اعتبار سنجي آن(مثلا پرسشنامه با استفاده از روايي صوري و محتوايي)

6.      روش تجزيه و تحليل داده ها (مثلا معادلات ساختاري)

7.      کليد واژگان(شامل متغيرهاي اصلي پژوهش در حدود سه الي پنج کلمه مي باشد،
کليد واژگان مي تواند شامل جامعه اماري پژوهش هم باشه)

8.      نتيجه گيري(که شامل تاييد يا رد فرضيه هاست)

 

نکات مهم در نوشتن چکيده برای مقاله

در چکيده به هيچ عنوان نبايد رفرنس بديم، رفرنس در چکيده کاملا نشانه ناشيگري  نويسنده است و امکان رد شدن  مقاله رو بسیار افزایش میدهد. چکيده در يک پاراگراف نوشته شود.

تعداد کلمات چکيده معمولا بين 150 الي 300 کلمه مي باشد.

درست است که چکيده اول مقاله يا پايان نامه مياید اما بايد اخر از همه و بعد از مشخص شدن نتايج کارتان ، شروع به نوشتن آن کنيد.

ترتیب نویسندگان نشان دهنده میزان مشارکت نسبی آنها در انجام پژوهش و تدوین مقاله است. اما اگر سهم نویسندگان در مقاله تقریبا یکسان است چه باید کرد؟

بعضی از نظام های ارزشیابی این اجازه را میدهند که نویسندگان مقاله در یک سطح ارزیابی شوند. مثلا همه امتیاز مساوی از داشتن مقاله بگیرند. در این حالات، معمولاً نویسندگان به ترتیب حروف الفبای نام خانوادگی ذکر می شوند و به صورت پاورقی در کنار اسم نویسندگان توضیح داده میشود که (همه نویسندگان به یک اندازه در تدوین مقاله مشارکت داشته اند.)

 

نگارش چکیده مقاله در نشریات بین المللی

در مجلات‌ علمی‌، چکیده‌ مقاله‌ هم‌ معنی‌ خلاصه‌ است‌. اما در لغت‌ نامه‌ این‌ دو معنا تعریفی‌متفاوت‌ دارند. ‌بعضا در متون‌ علمی‌ هر دو به‌ یک‌ معنی‌ بکار می‌ روند. بطوریکه‌ بعضی‌ مجلات‌ از یک‌ لغت‌ برای‌ هر دو مفهوم‌ استفاده‌ می‌نمایند، البته‌ این‌ روش‌ فراگیر نیست‌ و بسیاری مجلات بین چکیده و خلاصه مقاله تمایز قائل هستند. (معمولا چکیده مقاله ای که قبل از ارسال اصل مقاله برای یک مجله ارسال میگردد، چکیده مقاله پیشین نامیده میشود که با چکیدهای که در پایان مجلات آورده میشود چکیده پسین تفاوت اساسی دارد).

چکیده‌ مقاله‌ قسمتی‌ است‌ که‌ خواننده‌ بعد از جذب‌ شدن‌ توسط‌ عنوان‌ مقاله‌ به‌ آن‌ نگاه‌ کرده‌ و آنرا می‌خواند، ‌ چکیده‌ علاوه‌ بر کوتاه‌ بودن‌ باید بطور معنی‌ داری‌ خلاصه‌ شده‌ و حاوی‌ مطالب‌ اصلی‌ و مهمترین‌ یافته‌ های مسلم‌ مقاله‌ باشد.

باید به‌ مجله‌ای‌ که‌ می‌ خواهید برای‌ آن‌ مقاله‌ بفرستید نگاه‌ کرده‌ و طول‌ متوسط‌ چکیده‌ ها رااز آن‌ استخراج‌نمائید، علاوه‌ براین‌ باید به‌ قسمت‌ “توضیحاتی‌ برای‌ نویسندگان‌” رجوع‌ کرده‌ و اگر قوانین و ضوابط‌ خاصی‌ برای‌ نوشتن‌ چکیده‌ در آن‌ ذکر شده‌ آنرا رعایت‌ نمائید.

ادامه دارد...

ارائه شده توسط گروه ترجمه تخصصی پورتال پویان

بخش دوم مقاله نویسی
چارچوب و ساختار اصلی مقالات علمی و پژوهشی

 

آموزش مقاله نویسی (بخش سوم)

Skip Navigation Links
کتابخانه الکترونیک
دانلود مقالات ترجمه شده
جستجوی مقالات
با انتخاب رشته مورد نظر خود می توانید مقالات ترجمه شده آن رو به صورت موضوع بندی شده مشاهده نمایید